Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Grenadyna – syrop z granatu

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Grenadyna to słodki syrop z owocu granatu. Dzięki żywo czerwonej barwie jest bardzo popularnym dodatkiem do drinków i koktajli, a Sylwester tuż, tuż! Zimową porą smakuje równie pysznie w zastępstwie soku malinowego do herbaty.

Składniki

  • Składniki:

    Składniki:

  • ok. 200g cukru pudru Cukier Królewski

    ok. 200g cukru pudru Cukier Królewski

  • 200g ziarenek z granatu

    200g ziarenek z granatu

  • 200ml wody

    200ml wody

  • sok z 1 mandarynki

    sok z 1 mandarynki

  • skórka otarta z 1/2 mandarynki

    skórka otarta z 1/2 mandarynki

Przygotowanie

Krok I
Granat obrać, wyciągnąć nasionka bez białych skórek. Wsypać do garnka, wlać wodę i sok mandarynkowy oraz skórkę. Podgrzać do zagotowania, następnie gotować na malutkim ogniu 5-6 minut rozgniatając ziarenka. Całość przecedzić, zmierzyć w mililitrach ilość otrzymanego soku.
Krok II
Wsypać cukier (tyle ile otrzymaliśmy mililitrów soku) i gotować 15-20 minut aż zgęstnieje. Syrop wlać do słoiczka lub buteleczki. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Podawać z mocno schłodzonymi sokiem z limonki, wodą gazowaną i kilkoma ziarenkami granatu. Kieliszki można ozdobić zanurzając ich brzegi w grenadynie, następnie w cukrze krysztale.