Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Granola - domowe płatki śniadaniowe

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Granola, musli, płatki śniadaniowe. Jedno z moich ulubionych śniadań, a przypuszczam, że także wielu z Was. Najbardziej w granoli lubię to, że za każdym razem komponuję nowy zestaw dodatków i zawsze smakuje tak samo świetnie. To mogą być ulubione orzechy, ziarna, bakalie, czekolada, świeże owoce.. Można zajadać z mlekiem albo jogurtem naturalnym. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a domowa jest nieporównywalnie zdrowsza niż te ze sklepu!

Składniki

  • 120g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    120g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 500g płatków zbożowych np. owsianych

    500g płatków zbożowych np. owsianych

  • 200g orzechów włoskich

    200g orzechów włoskich

  • 50g orzechów laskowych

    50g orzechów laskowych

  • 60ml miodu

    60ml miodu

  • 4 łyżki oleju roślinnego

    4 łyżki oleju roślinnego

  • 2 jabłka, małe

    2 jabłka, małe

  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao

    1-2 łyżki gorzkiego kakao

  • 1-2 łyżeczki cynamonu

    1-2 łyżeczki cynamonu

  • 150g czekolady, pół-gorzkiej

    150g czekolady, pół-gorzkiej

  • szczypta soli

    szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1
Orzechy posiekać - laskowe na połówki, włoskie na ćwiartki. Jabłka obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cukier, orzechy, kakao, cynamon oraz sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać starte jabłka, wlać miód i olej roślinny. Połączyć wszystkie składniki ze sobą.
Krok 2
Granolę równomiernie rozłożyć na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 minut w 160st.C aż się zarumieni. Mieszać co 10-15 minut by równomiernie się przypiekła. Ostudzić i wsypać posiekaną drobno czekoladę. Przechowywać w szczelnym opakowaniu. Przed podaniem dodać ulubione owoce suszone: morele, figi, żurawinę, rodzynki lub świeże: banany, truskawki, maliny, borówki.

Jabłka można zastąpić gruszkami lub bananami wagowo odpowiadającymi masie jabłek. Kakao i cynamon polecam dodawać wedle własnych upodobań.