Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Gofry czekoladowo-bananowe

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Jakie gofry lubicie najbardziej? Oprószone cukrem, z polewą, bitą śmietaną, owocami? Propozycji jest mnóstwo, więc każdy znajdzie połączenie najlepsze dla siebie. Do ciasta można dodać kilka składników (np. banany, czekoladę), dzięki którym gofry będą świetną przekąską również bez dodatków! To przepis idealny dla wszystkich tych, którzy niepewnie czują się przy piekarniku, chcieliby przygotować śniadanie wspólnie z rodziną lub uroczy podarunek dla przyjaciela - najlepiej zapakowany z kompletem dodatków w osobnych pojemniczkach. Wcześniej upieczone gofry odświeżycie przez zawinięcie ich w papierową chusteczkę i podgrzanie kilka chwil w mikrofali.

Składniki

  • składniki na ciasto:

    składniki na ciasto:

  • 100 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    100 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 250 g mąki pszennej

    250 g mąki pszennej

  • 50 g gorzkiego kakao

    50 g gorzkiego kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 2 banany, bardzo dojrzałe i duże

    2 banany, bardzo dojrzałe i duże

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 30 g gorzkiej czekolady

    30 g gorzkiej czekolady

  • 60 g masła

    60 g masła

  • 300 ml mleka

    300 ml mleka

  • 200 ml maślanki

    200 ml maślanki

  • olej roślinny

    olej roślinny

  • sos karmelowy:

    sos karmelowy:

  • 100 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    100 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 50 ml wody

    50 ml wody

  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%

    200 ml śmietanki kremówki 30-36%

  • bita śmietana:

    bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

    500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

  • krem mascarpone:

    krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone

    250 g serka mascarpone

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

    150 ml śmietanki kremówki 30%

  • 2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

  • 1/2 laski wanilii

    1/2 laski wanilii

  • banany, owoce leśne

    banany, owoce leśne

  • wiórki czekoladowe

    wiórki czekoladowe

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

Przygotowanie

Krok 1
Najlepiej by wszystkie składniki były w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. Banany obrać, zmiksować blenderem na puree razem z żółtkami i ekstraktem z wanilii. Czekoladę roztopić z masłem i wymieszać z puree bananowym. Połączyć mleko z maślanką, puree bananowo-czekoladowym oraz suchymi składnikami. Ciasto odstawić na 10-15 minut, w tym czasie ubić białka z cukrem na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
Krok 2
Rozgrzaną gofrownicę posmarować odrobiną oleju roślinnego za pomocą pędzelka. Nakładać porcje ciasta i piec aż gofry będą chrupkie i gdy łatwo będą odchodziły od gofrownicy. Gofrownicę wystarczy smarować odrobiną oleju co 3-4 porcje gofrów lub można tą czynność pominąć. Upieczone gofry rozkładamy na kuchennej kratce by odparowały.
Dodatki:
Sos karmelowy: W garnku o grubym dnie roztopić cukier z wodą, gotować na złoty karmel (karmelu nie należy mieszać, można okrężnymi ruchami poruszać garnkiem by całość równomiernie się topiła). W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Ostrożnie wlać kremówkę do karmelu – uwaga na gorącą parę! powoli wymieszać drewnianą łyżką aż oba składniki się połączą.
Karmel gotować na małym ogniu kilka minut aż nieco zgęstnieje. Ściągnąć z ognia i przestudzić. Jeśli za mocno stężeje po ostudzeniu, podgrzać na malutkim ogniu (można z odrobiną mleka). Bita śmietana: Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, przechowywać w lodówce do momentu podania. Krem mascarpone: Połowę laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka za pomocą noża. Serek, śmietankę, cukier puder i ziarenka waniliowe ubić na sztywny krem, przechowywać w lodówce do momentu podania. Owoce: banany obrać i pokroić w plasterki, ewentualnie skropić sokiem z cytryny lub limonki by nie ściemniały. Jeśli owoce jagodowe są mrożone, należy je rozmrozić przez kilka godzin w temp. pokojowej. Moje propozycje: 1. bita śmietana + banany + sos karmelowy + wiórki czekoladowe; 2. krem mascarpone + owoce leśne; 3. cukier puder.