Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Galaretki truskawkowo-malinowe w cukrze

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Jedno ze słodszych wspomnień dzieciństwa – owocowe galaretki! Tak proste do zrobienia, więc idealne do spędzenia czasu w kuchni wspólnie z dziećmi. Bo to one z Waszą drobną pomocą mogą z łatwością przygotować malutkie, słodkie kosteczki z ulubionych owoców i z ulubioną posypką – drobnym cukrem, wiórkami kokosowymi albo polewą z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Galaretki można także wycinać w fantazyjne kształty np. za pomocą drobnych foremek - pomysłowość wskazana!

Składniki

  • 200 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    200 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 650 g truskawek

    650 g truskawek

  • 400 g malin

    400 g malin

  • 250 ml wody

    250 ml wody

  • 50g żelatyny (5 łyżek)

    50g żelatyny (5 łyżek)

  • sok z 1/2 cytryny

    sok z 1/2 cytryny

  • cukier do wypieków Cukier Królewski do obtoczenia galaretek

    cukier do wypieków Cukier Królewski do obtoczenia galaretek

Przygotowanie

Krok 1
Owoce umyć, osuszyć na papierowym ręczniczku. Truskawki odszypułkować. Zmiksować w blenderze i przelać do dużego naczynia, osobno zmiksować maliny i przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Malinowe puree wymieszać z truskawkowym i sokiem z cytryny.
Krok 2
Żelatynę namoczyć w 100ml wody (na czas podgrzewania wody z cukrem). Pozostałe 150ml wody podgrzać z cukrem do zagotowania i aż cukier się rozpuści. Garnek ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Następnie powoli wlewać do owoców i cały czas mieszać (jeśli powstaną grudki całość można jeszcze raz zblenderować). Ostudzić (w czasie studzenia zamieszać kilka razy, by pianka zniknęła). Foremkę 20cm x30cm wyłożyć folią spożywczą, przelać galaretkę i wstawić do lodówki aż stężeje. Kroić w prostokąty lub dowolnie. Cukier w połączeniu z galaretką bardzo szybko się topi, dlatego polecam podawać je w towarzystwie miseczki cukru.
UWAGI. Ilość cukru polecam dostosować do słodkości owoców. Jeśli do obtoczenia gotowych galaretek używacie cukru możecie dodać go mniej, jeśli czekolady lub orzechów – więcej.