Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Figowy dżem z rumem oraz bułeczki scones

Czas wykonania Czas wykonania 4 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Ze śródziemnomorskich wakacji lubię przywieźć koszyczek własnoręcznie zebranych słodkich fig. W Polsce coraz częściej można je znaleźć wśród lepiej zaopatrzonych sprzedawców na targach lub w supermarketach. Figi doskonale komponują się ze smakiem pomarańczy, warto je również połączyć z malinami oraz rumem - dzięki nim przygotujecie oryginalny dżem, którego w sklepach nie znajdziecie! Pysznie smakuje z angielskimi bułeczkami scones lub naleśnikami z orzechowej mąki.

Składniki

  • Składniki na dżem:

    Składniki na dżem:

  • 150g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    150g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 1kg fig

    1kg fig

  • 200g przecieru z malin

    200g przecieru z malin

  • 100ml soku z pomarańczy

    100ml soku z pomarańczy

  • skórka otarta 2 pomarańczy

    skórka otarta 2 pomarańczy

  • sok z 1/2-1 cytryny

    sok z 1/2-1 cytryny

  • 50ml ciemnego rumu

    50ml ciemnego rumu

  • Składniki na bułeczki scones:

    Składniki na bułeczki scones:

  • 35 g (3 łyżki) cukru trzcinowego Cukier Królewski

    35 g (3 łyżki) cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 200g mąki pszennej

    200g mąki pszennej

  • 150g mąki pełnoziarnistej

    150g mąki pełnoziarnistej

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

    ½ łyżeczki soli

  • 40g masła

    40g masła

  • 100ml mleka

    100ml mleka

  • 100ml maślanki

    100ml maślanki

Przygotowanie

KROK 1
Figi myjemy, odcinamy twarde czubki i każdą kroimy na kawałki - ósemki lub drobniej. Przekładamy do szerokiego garnka lub patelni z wysokim brzegiem razem z malinowym przecierem, cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Odstawiamy na 1-2h. Następnie owoce podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała (gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować) - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Do widocznie zagęszczonej konfitury (po ok. 30 minutach) dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż dżem osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (ok. 1h z przerwami). Na sam koniec wlewamy rum. Gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy.
KROK 2
Sypkie składniki przesiać do dużej miski, dodać masło pokrojone na kawałeczki i rozetrzeć w palcach. Dodać mleko i maślankę, najpierw mieszać widelcem, kolejno szybko zagnieść dłońmi. Ciasto rozpłaszczyć na grubość ok. 2cm. Wykrawać bułeczki o średnicy 6cm (foremki nie przekręcać, wcisnąć tylko w ciasto i wyciągnąć bułeczkę). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować maślanką. Piec ok. 12 minut w 220st.C.