Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Dżem bananowy oraz pancakes z borówkami

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Dżem bananowy ma tą wielką zaletę, że możemy przygotować go o każdej porze roku i z różnymi dodatkami. Wykorzystując owoce sezonowe można zrobić dżem z malinami lub borówkami, a chcąc otrzymać bardziej egzotyczną wersję dodajcie pomarańcze, ananasa lub orzech kokosowy. Na pewno zaskoczycie też swoją rodzinkę łącząc go z gorzką czekoladą. Dżem bananowy jest pyszny z cynamonowymi tostami francuskimi lub pancakes na maślance z borówkami amerykańskimi.

Składniki

  • Składniki na dżem bananowy:

    Składniki na dżem bananowy:

  • 50 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    50 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 6 bananów

    6 bananów

  • 300 ml soku pomarańczowego

    300 ml soku pomarańczowego

  • 150 ml wody

    150 ml wody

  • 25 ml soku z cytryny

    25 ml soku z cytryny

  • 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej

    1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej

  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

    ziarenka z 1/2 laski wanilii

  • Składniki na pancakes:

    Składniki na pancakes:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski (40 g)

    3 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski (40 g)

  • 2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

    1/2 łyżeczki sody

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • 3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki

    3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki

  • 3/4 szklanki mleka

    3/4 szklanki mleka

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 3 łyżki masła, roztopionego

    3 łyżki masła, roztopionego

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 200 g borówek amerykańskich

    200 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok I
Do szerokiego garnka lub patelni z wysokim brzegiem wlewamy sok pomarańczowy, wodę, sok z cytryny oraz cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści. Banany obieramy, usuwamy czubki, a resztę kroimy na plasterki. Następnie owoce przekładamy do garnka i mieszamy by nie ściemniały. Dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając by owoce nie przywarły do dna. Po ok. 15 minutach gotowania dżem miksujemy blenderem i dodajemy skórkę kandyzowaną. Uwaga by dżem nie wyszedł za gęsty/lepki, jeśli będzie dodajemy więcej płynu (soku z pomarańczy lub wody). Gorący przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików starając się usunąć jak największą ilość powietrza z naczynek. Pasteryzujemy.
Krok II
Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszać widelcem maślankę, mleko i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Na końcu dodać roztopione masło i 3/4 borówek. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. Każdy naleśnik posypać kilkoma odłożonymi wcześniej borówkami. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu.