Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Dyniowe pączki z maślankowym lukrem

Czas wykonania Czas wykonania dłużej
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Pączki złociste jak jesienne liście na drzewach. Dyni zawdzięczają także delikatny, słodkawy smak oraz wilgotne wnętrze (dłużej zachowują świeżość!). Ciasto podkręciłam składnikami - pomarańczą, wanilią oraz gałką muszkatołową, które pasują do niej idealnie, jednak z powodzeniem sprawdzą się również cynamon, imbir lub mieszanka korzennych przypraw. Pączki możecie także uformować tradycyjnie, a po usmażeniu nadziać kremem czekoladowym, konfiturą pomarańczową lub różaną. Gotowe koniecznie posmarujcie lukrem z dodatkiem maślanki lub oprószcie cukrem pudrem.

Składniki

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 80g cukru do wypieków Cukier Królewski

    80g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 550g mąki pszennej

    550g mąki pszennej

  • 20g drożdży świeżych

    20g drożdży świeżych

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 300g puree z pieczonej dyni

    300g puree z pieczonej dyni

  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

    skórka otarta z 1/2 pomarańczy

  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

    ziarenka z 1/2 laski wanilii

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki soli

  • 80ml mleka

    80ml mleka

  • 1 łyżka ciemnego rumu (15ml)

    1 łyżka ciemnego rumu (15ml)

  • 2 łyżeczki gęstej śmietany

    2 łyżeczki gęstej śmietany

  • 100g masła, roztopionego

    100g masła, roztopionego

  • olej roślinny do smażenia

    olej roślinny do smażenia

  • Składniki na lukier:

    Składniki na lukier:

  • 150g cukru pudru Cukier Królewski

    150g cukru pudru Cukier Królewski

  • 3 łyżki maślanki

    3 łyżki maślanki

Przygotowanie

Krok I
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru oraz mąki, składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do napuszenia na 15-20 minut. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać lekko roztrzepane jajka, cukier, puree z dyni, skórkę pomarańczową, ziarenka waniliowe, gałkę muszkatołową, sól, resztę mleka i śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Miksować kilka minut aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dolewać masło i zagniatać 10-15 minut - ciasto będzie luźne, nie należy dosypywać mąki, w czasie wyrastania stanie się mniej klejące. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłe miejsce.
Krok II
Po tym czasie na stolnicy podsypując mąką ciasto rozpłaszczyć na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać krążki o średnicy 6-7cm, a w każdym krążku dziurkę na środku za pomocą malutkiej foremki lub kieliszka. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, zagniatając resztki z wycinania. Pączki układać w ciepłym miejscu na podsypanej mąką stolnicy do podwojenia objętości pod ściereczką. Gotowe powinny być leciutkie i delikatne w dotyku. Każdy otrzepać z nadmiaru mąki, a następnie smażyć po 4-5 sztuk w oleju nagrzanym do temp. 175st.C po kilka minut z obu stron. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Pączki odsączać na ręczniczkach papierowych. Jeszcze ciepłe lukrować (grzbietem łyżki utrzeć w miseczce przesiany cukier puder z maślanką do gładkości).