Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Dyniowe babeczki z serkiem kremowym

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Pyszne babeczki dyniowe o wilgotnym, sycącym cieście z wyraźną nutą aromatycznych przypraw korzennych. Dekorowane kremowo-maślaną masą o oryginalnym smaku, oraz drobinkami kruszonego cukru o głębokim, bursztynowym kolorze. Deser w sam raz na jesienne podwieczorki.

Składniki

  • Ciasto na 15 szt. :

    Ciasto na 15 szt. :

  • 175 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    175 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 85 g miękkiego masła

    85 g miękkiego masła

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 215 g purée z dyni

    215 g purée z dyni

  • 100 ml mleka

    100 ml mleka

  • 140 g mąki pszennej

    140 g mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki imbiru

    1/4 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta gałki muszkatołowej

    szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Krem:

    Krem:

  • 200g cukru pudru Cukier Królewski

    200g cukru pudru Cukier Królewski

  • 300 g serka typu Philadelphia

    300 g serka typu Philadelphia

  • 100 g miękkiego masła

    100 g miękkiego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Do ozdoby:

    Do ozdoby:

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski

    cukier kandyz kruszony Cukier Królewski

Przygotowanie

Puree z Dyni
Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200*C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Krok pierwszy
Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
Krok drugi
Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.
Krok trzeci
W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok czwarty
Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175*C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.
Przygotowanie kremu
200g cukru pudru Cukier Królewski, 300g serka Philadephia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
Dekorowanie babeczek
Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz kruszony.
Gotowe babeczki
Gotowe babeczki