Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Drożdżówki ze śliwkami i serkiem mascarpone

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Puszyste ciasto, soczyste śliwki, kremowy, rozpływający się serek mascarpone, a to wszystko pod warstewką cytrynowego lukru i chrupiących orzechów laskowych... idealne drugie śniadanie! Pyszne drożdżówki nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też możemy przygotować je w przededniu pieczenia, a rano szykując się do wyjścia wstawić do piekarnika by w trakcie dnia cieszyć się świeżutką, pachnącą przekąską. Z proponowanego przepisu otrzymacie sześć dużych drożdżówek, które możecie wziąć ze sobą do pracy, lub podarować dzieciom do szkoły. Jeśli oczywiście nie znikną z teczek po drodze...

Składniki

  • Ciasto:

    Ciasto:

  • 30 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    30 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 15 g świeżych drożdży

    15 g świeżych drożdży

  • 100 ml ciepłego mleka

    100 ml ciepłego mleka

  • 270-300 g mąki pszennej

    270-300 g mąki pszennej

  • 30 g roztopionego masła

    30 g roztopionego masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Nadzienie:

    Nadzienie:

  • 25g cukru pudru Cukier Królewski

    25g cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g serka mascarpone

    200 g serka mascarpone

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • 2 duże śliwki

    2 duże śliwki

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • 100g cukru pudru Cukier Królewski

    100g cukru pudru Cukier Królewski

  • 25ml soku z cytryny

    25ml soku z cytryny

  • 20g orzechów laskowych

    20g orzechów laskowych

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki z rozkruszonymi drożdżami wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Wszystkie składniki pochodzą z odmierzonych wcześniej porcji. Po rozmieszaniu zaczynu nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 15 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe produkty i zaczynamy wyrabiać ciasto. Mąkę dosypujemy stopniowo i zużywamy jej tylko tyle, ile potrzeba by masa przy dłuższym wyrabianiu zaczęła odklejać się od ścianek miski i formować w kulę. Ciasto będzie dość rzadkie, mimo to nie należy nadużywać mąki – przy wyrastaniu i tak nieco zmieni się konsystencja, a bułeczki z mniejszą ilością mąki będą delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, w misie nakrytej ściereczką.
Krok 2
W międzyczasie kwadratową blaszkę o boku 22 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy nadzienie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i żółtkiem, śliwki kroimy na połówki, a następnie w plasterki.
Krok 3
Stolnicę obsypujemy lekko mąką, wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i krótko wyrabiamy. Wałkujemy w prostokąt dwa razy szerszy od formy, rozcinamy na pół wzdłuż krótszego boku i przekładamy na blaszkę tak, by zapełnić tylko jej połowę. Część ciasta ma wystawać poza brzeg formy – będziemy nią nakrywać pokryty nadzieniem spód drożdżówki. Zachowując odstęp od brzegów rozsmarowujemy niewiele mniej niż połowę serka, w trzech nie stykających się rzędach rozkładamy plasterki śliwek tak, by na siebie nachodziły. Smarujemy pozostałą odrobiną serka, nakrywamy luźnym ciastem sklejając brzegi. Dokładnie te same czynności powtarzamy w przypadku drugiej porcji ciasta. Miejsca wolne od śliwek dociskamy dłonią, by uformować zarys sześciu drożdżówek. Nacinamy nożem zagłębienia. Blaszkę nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Siekamy drobno orzechy laskowe, przygotowujemy lukier łyżeczką rozcierając w szklance cukier puder z sokiem z cytryny. Drożdżówki powinny się piec 25-30 minut, można wstawić je na półkę poniżej połowy wysokości piekarnika. Jeszcze gorące smarujemy lukrem i obsypujemy orzechami.

Drożdżówki możemy przygotować dzień przed pieczeniem i schować na noc do lodówki, nakrywając formę folią. Jeśli nie wyrosną, wystarczy przed wstawieniem do piekarnika zostawić je do ogrzania w temperaturze pokojowej.