Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Drożdżowe racuchy z jabłuszkiem

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Kto zjada ostatki ten piękny i gładki, a Tłusty Czwartek ma być tłusty i już! Drożdżowe racuchy są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć, a ukryte w środku jabłuszko dodaje im owocowego charakteru. Całość oprószona cukrem pudrem smakuje obłędnie i zakładam się, że w niejednym domu zastąpi tego dnia obiad! Składniki na ok. 20 racuchów:

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru białego Cukier Królewski

    1 łyżka cukru białego Cukier Królewski

  • 10 dag świeżych drożdży

    10 dag świeżych drożdży

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 0,5 szklanki mleka krowiego

    0,5 szklanki mleka krowiego

  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego

    1 szklanka mleka sojowego waniliowego

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 0,5 l oleju rzepakowego

    0,5 l oleju rzepakowego

  • 4 małe jabłka

    4 małe jabłka

  • Cukier puder w młynku do posypania

    Cukier puder w młynku do posypania

Przygotowanie

Krok 1:
-Mąkę przesiewamy do miski.
-Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli i lekko podgrzane mleko.
-Całość mieszamy.
-Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na gładko.
-Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Możemy je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (40°C) na 20-30 minut.
Krok 2:
-Kiedy ciasto zacznie pracować, dodajemy do niego kawałki jabłuszek.
-W garnku rozgrzewamy olej.
-Na rozgrzany olej łyżką wrzucamy porcje jabłek w cieście.
Krok 3:
-Smażymy racuszki po kilka minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
-Racuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
-Podajemy oprószone cukrem pudrem.