Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkie dekoracje

Pobierz przepis

Dekoracje z masy piankowo-cukrowej

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Na pewno zdarzało się Wam oglądać z zaciekawieniem torty angielskie pokryte idealnie gładką warstwą lukru plastycznego. Podobny efekt można osiągnąć przy użyciu piankowej masy marshmallow, delikatniejszej i znacznie ciekawszej w smaku. Jej duża elastyczność wymaga od nas sporego zaangażowania w wałkowanie, ale dzięki temu masa na bazie pianki dłużej utrzymuje swoje właściwości, co pozwala na spokojne dopracowanie dekoracji.

Składniki

  • 500 g cukru pudru Cukier Królewski

    500 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 300 g pianek cukrowych marshmallow (najlepiej białych)

    300 g pianek cukrowych marshmallow (najlepiej białych)

  • 4 łyżki ciepłej wody

    4 łyżki ciepłej wody

  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)

    barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Przygotowanie

Etap 1
Przygotowujemy kąpiel wodną. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, na szczycie ustawiamy naczynie odporne na wysokie temperatury tak, by nie stykało się z powierzchnią wrzątku. Pianki rozrywamy na mniejsze fragmenty, umieszczamy w naczyniu i skrapiamy wodą. Regularnie mieszając, podgrzewamy je tylko do momentu rozpuszczenia. Jeśli chcemy przygotować masę jednolitego koloru, już na tym etapie możemy dodać dowolny barwnik, zarówno płynny, jak i sproszkowany. Może to być nawet sok owocowy.
Etap 2
Do płynnej masy dosypujemy w porcjach niewielkie ilości cukru pudru. Przez cały czas mieszamy do momentu osiągnięcia konsystencji ciasta. Nie musimy zużyć całego cukru, masa ma pozostać elastyczna. Jeśli za bardzo stwardnieje, można ją na kilka sekund włożyć do mikrofalówki. Dzielimy masę na porcje w zależności od liczby barwników, których mamy zamiar użyć.
Etap 3
Masę przekładamy na silikonową matę lub delikatnie posmarowany oliwą blat i wałkujemy na grubość nie mniejszą niż 3 milimetry. Gotowy wyrób idealnie nadaje się do pokrycia babeczek lub tortów. Najlepiej będzie się trzymał na cieście posmarowanym lekko kremem z wypełnienia tortu lub rozpuszczoną pianką.
Uwaga:
Masę można przechowywać w lodówce przez tydzień w szczelnie zawiniętej w foli spożywczej.