Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Czekoladowe minimazurki z awokado i orzechami

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
W tym roku Wielkanoc wypada wyjątkowo późno. Długie, słoneczne dni, śpiewające ptaki i kwitnące drzewa nie pozostawiają wątpliwości - wiosna rozgościła się już na dobre. Co za tym idzie moje menu zmieniło się. Idąc za ciosem postanowiłam kruchy maślany spód mazurka zastąpić tym z mąki pełnoziarnistej, a czekoladowy krem przyrządzić na bazie awokado, gorzkiej czekolady, oleju kokosowego, rodzynek i cukru bio. Wszystko to przyozdobiłam orzechami włoskimi i pistacjami. Mogę więc z całą pewnością przyznać, że tegoroczne świąteczne wypieki są nie tylko pyszne, ale i pożywne.

Składniki

  • Na 8 szt.

    Na 8 szt.

  • Składniki na pełnoziarnisty spód:

    Składniki na pełnoziarnisty spód:

  • 45 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

    45 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 120 g zimnego masła

    120 g zimnego masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Składniki na czekoladowy krem z awokado:

    Składniki na czekoladowy krem z awokado:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

    2 łyżki cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

  • 1  duże lub 2 małe awokado

    1 duże lub 2 małe awokado

  • 50 g gorzkiej czekolady

    50 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki rodzynek

    2 łyżki rodzynek

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżka oleju kokosowego

    1 łyżka oleju kokosowego

  • Do ozdoby:

    Do ozdoby:

  • garść łuskanych orzechów włoskich

    garść łuskanych orzechów włoskich

  • garść łuskanych orzechów pistacjowych

    garść łuskanych orzechów pistacjowych

  • Do przygotowania foremek:

    Do przygotowania foremek:

  • 1 łyżka masła

    1 łyżka masła

  • 1 łyżka bułki tartej

    1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Krok I
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło, wbij jajko, wlej ekstrakt, dodaj cukier oraz sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w foliowy woreczek i włóż na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Krok II
Po tym czasie wyjmij kruche ciasto z lodówki, kuchenny blat lub stolnicę posyp niewielką ilością mąki. Rozwałkuj za pomocą wałka placek o grubości 1 cm. Wykrawaj kółka foremkami do tartaletek. Wylep tak wykrojonym ciastem foremki, pamiętając, aby wcześniej posmarować je masłem i posypać bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i piecz w nim spody przez 15 minut - na złoty kolor.
Krok III
Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę i wydrąż miąższ, który następnie przełóż do miseczki.
Do osobnej miski przełóż połamaną czekoladę. Do rondelka nalej wodę, zagotuj. Rondelek z gotującą się wodą trzymaj na małym ogniu i przykryj miską wypełnioną czekoladą. Rozpuszczaj w ten sposób czekoladę i mieszaj - do momentu aż stanie się gładka i lśniąca. Wtedy zestaw rondelek z ognia, czekoladę przelej do miseczki z wydrążonym miąższem, dodaj olej kokosowy i rodzynki. Zmiksuj masę za pomocą blendera.
Krok IV
Na upieczonych spodach rozsmaruj czekoladowy krem. Pistacje i orzechy włoskie pokrój w mniejsze kawałki i ozdób nimi mazurki.