Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Czekoladowe foremki z kremem pełnym afrodyzjaków

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
„Afrodyzjakami określa się środki, zwykle o charakterze magicznym, często tzw. napoje miłosne, mające spowodować zakochanie się. W średniowieczu z umiejętności przygotowywania magicznych eliksirów słynęły czarownice…” Czarownicą wprawdzie nie jestem, ale afrodyzjaki uwielbiam. Truskawki, szparagi, figi, szampan, czekolada, imbir, chilli. W poniższych babeczkach ukryte są aż trzy składniki o charakterze magicznym także dawkujcie je z umiarem i rozsądkiem, chociaż znając ich smak wiem doskonale, że ciężko będzie się opanować. Chrupiące i delikatne foremki czekoladowe, które przyjemnie pękają przy pierwszym kęsie, do tego intensywnie czekoladowy krem a na samym końcu odrobinę pikantności przyniesie chilli.

Składniki

  • Proporcje na 12 szt.

    Proporcje na 12 szt.

  • Na czekoladowe foremki:

    Na czekoladowe foremki:

  • 100 g gorzkiej czekolady

    100 g gorzkiej czekolady

  • Na krem czekoladowy z chilli i imbirem:

    Na krem czekoladowy z chilli i imbirem:

  • 60 g gorzkiej czekolady

    60 g gorzkiej czekolady

  • 90 g sera mascarpone

    90 g sera mascarpone

  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)

    100 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)

  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 100 g mrożonych malin

    100 g mrożonych malin

  • ¼ łyżeczki chilli w proszku

    ¼ łyżeczki chilli w proszku

  • ½ łyżeczki imbiru w proszku

    ½ łyżeczki imbiru w proszku

  • Dodatkowo:

    Dodatkowo:

  • 12 szt. wiśni koktajlowych (z ogonkami)

    12 szt. wiśni koktajlowych (z ogonkami)

  • 30 g gorzkiej czekolady

    30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok I
Przygotowanie czekoladowych foremek. Potrzebne nam będą średniej wielkości silikonowe foremki na muffinki. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przy pomocy pędzelka smarujemy nią wnętrza foremek. Dokładnie zakrywamy każdą szczelinę, nakładając całkiem grubą warstwę. Foremki przekładamy do lodówki na około 30 minut, do zastygnięcia pierwszej warstwy. Po tym czasie nakładamy drugą warstwę i ponownie umieszczamy w lodówce.
Gdy czekolada będzie już twarda, delikatnie, np. przy pomocy wykałaczki, oddzielamy czekoladową foremkę od silikonowej formy i ponownie umieszczamy w lodówce na czas przygotowania kremu.
Krok II
Przygotowanie kremu. Rozmrożone maliny miksujemy do uzyskania musu, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone, cukier puder, maliny, roztopioną czekoladę, chilli oraz imbir. Całość miksujemy przy pomocy miksera (na wolnych obrotach). Krem przekładamy do lodówki na 10 minut.
Krok III
Przygotowanie czekoladowych wiśni. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie trzymając wiśnię za ogonek smarujemy ją czekoladą przy pomocy pędzelka. Wiśnie umieszczamy w lodówce, do czasu zastygnięcia czekolady.
Krok IV
Przygotowanym kremem, np. przy pomocy rękawa cukierniczego, wypełniamy każdą czekoladową foremkę. Na samej górze umieszczamy wiśnię. Babeczki przechowujemy w lodówce do czasu podania.