Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Czekoladowa kaszka jaglana z sosem malinowym

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Na zimowy czas albo w okresie gdy zima nie może się zdecydować czy czasami nie być jesienią, często sięgam po takie przepisy. Rozleniwiona, nie mam ochoty spędzać wielu godzin w kuchni, chcę tu i teraz porządnej dawki słodyczy, najlepiej w jej zdrowszym wydaniu. Kaszka jaglana czy to w wersji waniliowej, czy tak jak w tym wypadku czekoladowej, to taka inna odsłona tradycyjnego budyniu. Ja wybieram jej mocno czekoladowy wariant, który złamany malinowym aromatem sosu wynosi ten prosty deser na deserowe podium. Dodaję jeszcze całą górę ulubionych owoców, kilka listków świeżej mięty i delektuję się nią a czas jakby staje w miejscu…

Składniki

  • Na sos malinowy:

    Na sos malinowy:

  • 500 g malin (mogą być mrożone)

    500 g malin (mogą być mrożone)

  • Na czekoladową kaszkę jaglaną:

    Na czekoladową kaszkę jaglaną:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej, zmiksowanej na drobny pył

    4 łyżki kaszy jaglanej, zmiksowanej na drobny pył

  • 2 szklanki mleka

    2 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka masła

    1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka kakao

    1 łyżka kakao

  • 100 g gorzkiej czekolady

    100 g gorzkiej czekolady

  • Dodatkowo:

    Dodatkowo:

  • 1 szklanka owoców np. maliny, borówki

    1 szklanka owoców np. maliny, borówki

  • Listki świeżej mięty do dekoracji

    Listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok I
Przygotowanie sosu malinowego. Jeżeli używamy mrożonych malin rozmrażamy je a następnie przekładamy do garnka razem z sokiem, który powstanie po ich rozmrożeniu, dodajemy cukier i mieszamy. Zagotowujemy na małym ogniu
i gotujemy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sos miksujemy i przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach, w ten sposób pozbywamy się małych pesteczek. Odstawiamy do ostudzenia.
Krok II
Przygotowanie czekoladowej kaszki jaglanej. W garnku umieszczamy kaszkę, mleko, cukier, masło oraz kakao. Całość mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy do zgęstnienia kaszki, przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając
i pilnując aby nie powstały grudki. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Krok III
Do salaterki/miseczki wlewamy odrobinę sosu, przykrywamy go owocami a następnie pierwszą warstwą kaszki. W ten sam sposób przygotowujemy kolejną warstwę. Górę deseru ozdabiamy owocami oraz listkami świeżej mięty.