Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Czekoladki z syropem brzoskwiniowym

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Słodka brzoskwinia i rozgrzewający imbir. Wdzięczna para symbolizująca przejście od upalnego lata do chłodnych, jesiennych wieczorów. Słodki syrop nie tylko wzbogaci smak Waszej herbaty czy ciepłych dań takich jak naleśniki czy tosty francuskie, możecie go użyć również jako... dodatek do własnoręcznie wykonanych czekoladek!

Składniki

  • Syrop brzoskwiniowo-imbirowy (ok. 150ml):

    Syrop brzoskwiniowo-imbirowy (ok. 150ml):

  • 200 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    200 g cukru białego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 4 duże brzoskwinie

    4 duże brzoskwinie

  • 200 ml wody

    200 ml wody

  • 3 plasterki imbiru

    3 plasterki imbiru

  • Czekoladki (ok. 30 szt.):

    Czekoladki (ok. 30 szt.):

  • 150 g czekolady deserowej

    150 g czekolady deserowej

  • 100g serka mascarpone

    100g serka mascarpone

  • 100g białej czekolady

    100g białej czekolady

  • 100 ml syropu brzoskwiniowo-imbirowego

    100 ml syropu brzoskwiniowo-imbirowego

Przygotowanie

Krok I
Brzoskwinie obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem zalewamy je wodą, zasypujemy cukrem i dodajemy plasterki imbiru. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 min., często mieszając by brzoskwinie nie przywarły do garnka. Odsączamy owoce z syropu używając sitka z drobnymi oczkami, płyn odstawiamy do ostudzenia, owoce możemy później wykorzystać do ciasta lub naleśników.
Krok II
Foremkę do czekoladek wkładamy do lodówki. Pokruszoną ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ustawiając żaroodporną miseczkę nad wrzątkiem tak, by jej dno nie stykało się z lustrem wody. Małym pędzelkiem dokładnie nakładamy czekoladę na ścianki foremki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok III
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia do chwili, gdy nie będzie już gorąca, ale zachowa płynną formę. Serek mascarpone ubijamy do puszystości przez ok. 2 minuty. Dodajemy czekoladę i 2 łyżki syropu brzoskwiniowo-imbirowego. Dokładnie mieszamy.
Krok IV
Do skorupek czekoladek nakładamy po pół łyżeczki syropu, nadzienie z serka możemy wycisnąć szprycą, rękawem cukierniczym, lub po prostu wyłożyć je łyżeczką. Z wierzchu musi zostać trochę wolnej przestrzeni, którą przy użyciu pędzelka zasłonimy płynną ciemną czekoladą tak, by szczelnie zamknąć czekoladkę. Gotowe czekoladki odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.