Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Jesienną porą, w zimne, pochmurne i zamglone dni warto czasem zafundować sobie słodką, pachnącą cynamonem, karmelem i bananami chwilę wytchnienia. Chrupiące grzanki, które przyrządza się w kilkanaście minut, powinny przekonać każdego.

Składniki

  • opcjonalnie: 30g  posiekanych migdałów lub innych orzechów

    opcjonalnie: 30g posiekanych migdałów lub innych orzechów

  • 100 ml mleka

    100 ml mleka

  • 100 g szklanki bułki tartej

    100 g szklanki bułki tartej

  • 100 g masła

    100 g masła

  • około 100 g twarogu półtłustego

    około 100 g twarogu półtłustego

  • 80g cukru białego Cukier Królewski

    80g cukru białego Cukier Królewski

  • 60 ml śmietanki 30%

    60 ml śmietanki 30%

  • 60 g trzcinowego Cukier Królewski

    60 g trzcinowego Cukier Królewski

  • 50 ml jogurtu naturalnego

    50 ml jogurtu naturalnego

  • 20 g cynamonu

    20 g cynamonu

  • 3-4 banany

    3-4 banany

  • 1 jajko

    1 jajko

  • chałka lub inna dowolna bułka (najlepiej czerstwa)

    chałka lub inna dowolna bułka (najlepiej czerstwa)

Przygotowanie

Krok I
Chałkę/ bułkę kroimy na kromki.
Do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy 30 g cukru trzcinowego oraz 10 g cynamonu, mieszamy.
Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej 10 g cukru trzcinowego oraz 5 g cynamonu, mieszamy.
Krok II
Kromki pieczywa maczamy w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozpuszczamy 1/4 masła, smażymy bułki z dwóch stron na złoty kolor.
Krok III
Na patelnię wsypujemy cukier biały. Podgrzewamy na niedużym ogniu aż się rozpuści (nie mieszamy go łyżką, a jedynie potrząsamy patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego 2/4 masła, po czym energicznie mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę i również energicznie mieszamy.

Banany obieramy, dowolnie kroimy. Posypujemy je pozostałym cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy kawałki bananów z dwóch stron, na złoty kolor. Usmażone przekładamy na patelnię z karmelem.
Krok IV
Twaróg mieszamy z jogurtem. Smarujemy nim podsmażone grzanki, na wierzch wykładamy karmelizowane banany i polewamy karmelem. Dodatkowo wierzch możemy posypać posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.