Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Na specjalną okazję

Pobierz przepis

Cynamonki z cukrem perlistym

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Własnoręcznie upieczone bułeczki uzupełnią smak porannej kawy. Świetne na ciepło. Na zimno zapewne też – nigdy nie przetrwały wystarczająco długo, by można się było o tym przekonać. Niezastąpione na rodzinne pikniki i wiosenne wycieczki rowerowe z przyjaciółmi.

Składniki

  • 3 łyżki cukru białego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    3 łyżki cukru białego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 120 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    120 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • Cukier perlisty Cukier Królewski

    Cukier perlisty Cukier Królewski

  • 450 g mąki

    450 g mąki

  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych

    2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych

  • 1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki soli

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 200 ml mleka

    200 ml mleka

  • 2 łyżki roztopionego masła

    2 łyżki roztopionego masła

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżeczka wody

    1 łyżeczka wody

  • 1 łyżka śmietany

    1 łyżka śmietany

Przygotowanie

Etap 1
W salaterce wymieszać drożdże, ciepłą wodę oraz cukier. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Etap 2
W rondelku podgrzać mleko, śmietanę oraz masło. Po wystygnięciu połączyć przygotowane składniki. Do dużego naczynia przesiać mąkę, dodać sól oraz cukier do wypieków. Po dodaniu mokrych składników wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Etap 3
Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 x 45 cm. Następnie posmarować roztopionym masłem (ok 2 łyżek), posypać cukrem drobnym i cynamonem. Ciasto zwinąć jak roladę, pokroić na kawałki szerokości około 4 cm, ułożyć na blasze
i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 60 minut.
Etap 4
Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmarować je jajkiem z wodą oraz udekorować cukrem perlistym.
Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 200°C