Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Cukier fiołkowy

Czas wykonania Czas wykonania 10 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Pierwszą oznaką wiosny, na którą czekam z niecierpliwością, są fiołki. Te maleńkie, niepozorne kwiatki o pięknym, słodkim zapachu są również jadalne, więc co roku z entuzjazmem odkrywam nowe pomysły na ich wykorzystanie w kuchni. Najprostszym z nich jest aromatyzowany cukier.

Składniki

  • opakowanie Cukru Brydż w kostkach Cukier Królewski

    opakowanie Cukru Brydż w kostkach Cukier Królewski

  • szklanka świeżych fiołków

    szklanka świeżych fiołków

Przygotowanie

Etap 1
Fiołki oczyścić z zielonych łodyżek tak, aby zostały same kwiatowe „główki”. Przygotować duży, szklany słoik, najlepiej ze szklanym wieczkiem, zamykanym na drucianą klamerkę.
Etap 2
Na dno słoika ułożyć warstwę kostek cukru i przesypać ją fiołkami, po czym ułożyć kolejną warstwę cukru i fiołków. Takim sposobem zapełnić cały słoik. Słoik zamknąć szczelnie i zostawić przynajmniej na dwa dni, aby cukier przeszedł aromatem fiołków.
Etap 3
Cukrem fiołkowym można słodzić herbatę, zimne napoje, desery, a ładnie udekorowany słoik z takim cukrem jest wspaniałym pomysłem na oryginalny prezent.