Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Creme brulee

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Uwielbiam creme brulee! Nie robię go jednak zbyt często. To tak niewiarygodnie pyszny deser, że boję się, że kiedy zacznę go częściej przyrządzać, to cały czar pryśnie. Ciepła, krucha cukrowa skorupka, a pod nią delikatny, zimny krem... Znika błyskawicznie. Błyskawicznie też się creme brulee przygotowuje. No, pomijając te kilka godzin na schłodzenie, przez które robię się bardzo niecierpliwa.

Składniki

  • 400 ml gęstej śmietany 36%

    400 ml gęstej śmietany 36%

  • 60 g szklanki białego cukru drobnego Cukier Królewski

    60 g szklanki białego cukru drobnego Cukier Królewski

  • 1 laska wanilii

    1 laska wanilii

  • 4 żółtka

    4 żółtka

  • 50 g szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski

    50 g szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski

Przygotowanie

Krok 1
Przekrój laskę wanilii na pół i wyskrob nożykiem nasionka. W rondelku podgrzej śmietanę, biały cukier drobny i nasiona wanilii do momentu, aż cukier w całości się rozpuści – nie gotuj! Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Krok 2
W miseczce roztrzep żółtka tak, aby nie nabrały powietrza – uderz mocno miską o blat, aby pozbyć się zbędnych bąbelków powietrza. Dodawaj porcjami śmietanę do żółtek, mieszając. Ponownie pozbądź się powietrza, uderzając miską o blat.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 100℃. Rozlej krem do czterech żaroodpornych, płytkich kokilek. Zapiekaj przez 50 minut. Ostudź zupełnie, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kiedy nadejdzie pora podawania kremu, wyjmij go z lodówki. Ręcznikiem papierowym delikatnie zbierz krople wody z wierzchu kremu. Posyp cukrem trzcinowym. Warstwa cukru nie powinna być za gruba, wystarczy około 1,5 łyżeczki cukru. Skarmelizuj palnikiem cukierniczym. Od razu podawaj. Krem powinien być zimny, zaś skarmelizowana warstwa cukru ciepła.