Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasto marcepanowe z gruszkami w winie

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Jednym z najpopularniejszych sposobów na podanie gruszek jest ich gotowanie w białym lub czerwonym winie z aromatycznymi dodatkami. W obu wersjach owoce smakują wspaniale - z czerwonym winem, korzennymi przyprawami oraz skórką pomarańczową, czyli w zestawieniu charakterystycznym dla zimowych napojów lub w wersji delikatniejszej, będącej moją dzisiejszą propozycją - z białym winem, laską wanilii i goździkami. Tak przygotowane gruszki można podać tylko z odrobiną soku z gotowania owoców lub zapiec w przepysznym, intensywnie migdałowym cieście, na które przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • Składniki na gruszki gotowane w winie:

    Składniki na gruszki gotowane w winie:

  • 125 g cukru trzcinowego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    125 g cukru trzcinowego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 5 gruszek

    5 gruszek

  • 1 laska wanilii

    1 laska wanilii

  • 1 cytryna

    1 cytryna

  • 5 goździków

    5 goździków

  • 750 ml białego wina

    750 ml białego wina

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 80 g cukru trzcinowego drobnego w kartonie z zakrętką  Cukier Królewski

    80 g cukru trzcinowego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 3 jajka, duże

    3 jajka, duże

  • 185 g marcepanu

    185 g marcepanu

  • 75 g masła

    75 g masła

  • 75 ml mleka

    75 ml mleka

  • 175 g mąki pszennej

    175 g mąki pszennej

  • 70 g zmielonych migdałów, bez skórki

    70 g zmielonych migdałów, bez skórki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

    1/4 łyżeczki sody

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 3 łyżki jogurtu greckiego, duże

    3 łyżki jogurtu greckiego, duże

  • 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto

    2 łyżki likieru migdałowego Amaretto

  • masło

    masło

  • płatki migdałowe

    płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1
Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały pięknego aromatu i smaku. Do garnka wsypać cukier, dodać sok i połówki wyciśniętych cytryn, rozciętą wzdłuż laskę wanilii oraz goździki. Gruszki obrać ze skórki i włożyć do garnka. Wlać wino (powinno całkowicie zakrywać gruszki). Doprowadzić prawie do zagotowania, a potem podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu ok. 40-50 minut aż zmiękną (nie mogą się rozgotować! czas może się różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców). Owoce ostudzić w winie, potem przykryć i albo schować do lodówki na całą noc lub jeśli chcecie ciasto przygotować tego samego dnia po ostudzeniu należy je osuszyć na ręczniczku papierowym i przyciąć spody by prosto stały w foremce.
Krok 2
Tortownicę o średnicy 21-22cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obłożyć płatkami migdałowymi. Schłodzić w zamrażarce (można foremkę też tak przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki). Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać powoli przestudzoną masę marcepanową, mieszając na małych obrotach miksera. Podobnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Na koniec wlać likier.
Krok 3
Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. Piec 40-50 minut w 170st.C do suchego patyczka, w połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową by wierzch za bardzo się nie przyrumienił. Ostudzić na kuchennej kratce i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.