Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasto drożdżowe z jabłkami i śliwkami

Czas wykonania Czas wykonania 4 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe. Wystarczy zgromadzić niezbędne składniki, dodać sezonowe owoce i zastosować jeden trik. A polega on na układaniu składników warstwami, starannie zachowując ich kolejność. Czary mary i po dwóch godzinach pięknie wyrośnięte ciasto już czeka, aby potraktować je temperaturą. Uwierzcie na słowo – ciasto drożdżowe z jabłkami i śliwkami jest bardzo proste. I jeśli kiedykolwiek mieliście problem z drożdżami, ten przepis raz na zawsze go rozwiąże.

Składniki

  • 50 g

    50 g

  • 100 g

    100 g

  • 2 sztuk

    2 sztuk

  • 357 ml

    357 ml

  • 357 ml

    357 ml

  • 300 g

    300 g

  • 1 sztuk

    1 sztuk

  • szczypta

    szczypta

  • 15 sztuk

    15 sztuk

  • 2 sztuki

    2 sztuki

Przygotowanie

Krok I
Zachowując kolejność:
- Na dno miski kruszymy drożdże.
- Dodajemy cukier.
- Wlewamy roztrzepane jajka.
- Dolewamy mleko.
- Dolewamy olej.
- Całość zasypujemy mąką.
- Dodajemy szczyptę soli oraz ziarna wanilii.
Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Krok II
Po tym czasie mieszamy wyrośnięte ciasto. Przygotowujemy foremki i przekładamy do nich ciasto. Dodajemy śliwki bez pestek i pokrojone jabłka.
Krok III
Przygotowujemy kruszonkę - palcami w misce rozcieramy cukier, mąkę i olej. Na wierzch ciasta, na owoce nakładamy kruszonkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto pieczemy 60 minut – do suchego patyczka.