Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasto cukiniowe

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Latem w każdej kuchni królują przede wszystkim świeże, sezonowe owoce i warzywa. Już dawno przestałam rozgraniczać ich przeznaczenie na wytrawne i deserowe, bo tak samo z warzyw, jak i owoców można wyczarować pyszne, słodkie wypieki. Jednym z moich ulubionych „ciast warzywnych” jest wspaniała, czekoladowa babka cukiniowa.

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski,

    1/2 szklanki cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski,

  • 1/2 szklanki cukru białego Cukier Królewski,

    1/2 szklanki cukru białego Cukier Królewski,

  • 2 szklanki mąki,

    2 szklanki mąki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 3 jajka,

    3 jajka,

  • 2 łyżki kakao,

    2 łyżki kakao,

  • 1/2 szklanki oleju,

    1/2 szklanki oleju,

  • 1/2 łyżeczki soli,

    1/2 łyżeczki soli,

  • 1 duża cukinia (2 szklanki startej na tarce)

    1 duża cukinia (2 szklanki startej na tarce)

Przygotowanie

Etap 1
Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Oprószyć szczyptą soli, przełożyć na sito i odstawić.
Etap 2
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą.
W oddzielnej misce lekko rozbić jajka z cukrem trzcinowym Bio Cukier Królewski i cukrem białym Cukier Królewski i dodać olej, po czym wszystko wymieszać.
Etap 3
Cukinię, która w międzyczasie puściła sok, osączyć i odcisnąć dobrze z nadmiaru płynu. Odmierzyć dwie szklanki i dodać do masy jajecznej. Składniki mokre dodać do składników suchych i łyżką wymieszać wszystko tak, aby się połączyły (nie mieszać zbyt długo i dokładnie).
Etap 4
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksową lub płaską foremkę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec około 50 minut, do czasu, aż wbity w środek ciasta drewniany patyczek będzie suchy.