Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasteczka z lemon curd

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Marzec przyniósł pierwsze dodatnie temperatury, a drzewa puściły pączki. Z rana do mieszkania wdziera się coraz więcej słońca. W sklepach króluje klimat Wielkanocy. Znoszę do domu naręcza kwiatów. Mnie już więcej nie potrzeba, by stwierdzić, że nastała wiosna. I cóż, że jeszcze nie astronomiczna.

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ciasteczka:

  • 400 g mąki pszennej

    400 g mąki pszennej

  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski

    250 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 200 g miękkiego masła

    200 g miękkiego masła

  • 2 małe jajka

    2 małe jajka

  • 1 łyżeczka sody

    1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Lemon curd:

    Lemon curd:

  • sok z 1 cytryny

    sok z 1 cytryny

  • 1 jajko + 1 żółtko

    1 jajko + 1 żółtko

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 1 łyżka masła

    1 łyżka masła

  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1
W misce połącz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Odstaw. W drugiej misce utrzyj cukier z masłem, dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. Połącz suche składniki z mokrymi i wyrób jednolite ciasto. Wstaw do lodówki i przygotuj lemon curd.
Krok 2
Zagotuj wodę w garnuszku. W metalowej misce połącz jajka z cukrem, dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, podgrzewaj krem. Dodaj masło i cały czas mieszaj do momentu, aż krem osiągnie konsystencję gęstego, gładkiego budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kółka wielkości małej szklanki i układaj na blasze wyłożonej papierem. Z połowy wykrojonych kółek wykrój dodatkowe mniejsze kółka. Wykrojone obręcze z ciasta ułóż na pełnych kółkach. Rozgrzej piekarnik i piecz ciasteczka 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ostudź ciasteczka, a środki wypełnij lemon curd.