Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasteczka musli

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Śniadaniowe musli może być świetną bazą kruchych ciasteczek. Można użyć gotowej mieszanki ze sklepu lub skomponować własną - ze zbożowych płatków i ulubionych bakalii. Nic tak nie dodaje energii podczas wiosennych spacerów, pieszych i rowerowych wycieczek, jak pożywne, rozkosznie chrupiące i bardzo smaczne ciasteczka musli.

Składniki

  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    1/2 szkl. cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,

    1 i 1/3 szklanki mąki,

  • 1 szklanka płatków owsianych,

    1 szklanka płatków owsianych,

  • 1/2 szklanka ziaren słonecznika,

    1/2 szklanka ziaren słonecznika,

  • 200 g miękkiego masła,

    200 g miękkiego masła,

  • 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, suszona żurawina, morele, ananasy, skórka pomarańczowa)

    1/2 szklanki bakalii (rodzynki, suszona żurawina, morele, ananasy, skórka pomarańczowa)

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,

    1 łyżeczka cukru wanilinowego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Przygotowanie

Etap 1
Słonecznik uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Etap2
Masło wymieszać mikserem w misce z cukrem trzcinowym drobnym, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia na kremową masę.
Dodać uprażone ziarna słonecznika, płatki owsiane, posiekane bakalie, sól i cynamon.
Etap 3
Dodać przesianą mąkę i całość wymieszać łyżką lub dłonią. Formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 4
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 15 min. aż ciasteczka lekko zarumienią się. Wyjąć na kratkę i ostudzić.