Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasteczka miodowo-migdałowe z papają

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Słyszeliście o „owocu aniołów”? Papaja dotąd kojarzyła mi się głównie z pewną bardzo charakterystyczną piosenką, okazuje się jednak, że sama ma sporo do powiedzenia w kwestii zarówno smaku, jak i właściwości dobroczynnych dla zdrowia. U mnie zagościła w roli nadzienia do pysznych, słodkich ciasteczek miodowo-migdałowych. Może skusicie się na kilka do herbaty?

Składniki

  • Na ciasteczka (ok. 35 par):

    Na ciasteczka (ok. 35 par):

  • 100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 200 g miodu

    200 g miodu

  • 125 g miękkiego masła

    125 g miękkiego masła

  • 100 g mąki migdałowej lub migdałów bez skórek

    100 g mąki migdałowej lub migdałów bez skórek

  • 300 g mąki pszennej

    300 g mąki pszennej

  • Na kisiel z papai:

    Na kisiel z papai:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski

    35 g cukru pudru Cukier Królewski

  • dojrzała papaja

    dojrzała papaja

  • 20 g mąki ziemniaczanej

    20 g mąki ziemniaczanej

  • Do dekoracji:

    Do dekoracji:

  • 40 g borówek

    40 g borówek

Przygotowanie

Krok I
Miód ucieramy z masłem i – jeśli nie dysponujemy mąką migdałową, a migdałami blanszowanymi, w słupkach lub w płatkach – połową podanej porcji cukru. Pozostały cukier mielimy wraz z migdałami na mąkę, przesiewamy wraz z mąką pszenną do utartej masy maślanej. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Krok II
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy ciasteczka, przed włożeniem ich do piekarnika można je na kilkanaście minut umieścić w lodówce, by lepiej zachowały kształt. Ciastka będą się piekły 10-12 min.
Krok III
Papaję obieramy, usuwamy nasiona i kroimy miąższ na niewielkie kawałki. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż owoc zmięknie. Całość blendujemy na gładko, przecieramy przez drobne sito i jeszcze raz podgrzewamy, tym razem dodając mąkę ziemniaczaną. Szybko mieszamy, by uniknąć powstania grudek (jeśli się pojawią, kisiel można znów przecedzić).

Na spód ciasteczka nakładamy porcję kisielu, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Z wierzchu dekorujemy kropelką kisielu i kilkoma borówkami.