Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasteczka czekoladowe z krówkami

Czas wykonania Czas wykonania 3 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Pytacie czasem domowników, czy mają ochotę na coś słodkiego, a zamiast jasnej odpowiedzi spada na Was lawina pomysłów? Każdy lubi coś innego, ale nikt nigdy nie oprze się… domowym ciasteczkom! Szczególnie, jeśli wyglądają tak intrygująco jak te pękające w trakcie pieczenia czekoladowe smakołyki. Kruche na zewnątrz, miękkie w środku – po prostu pyszne. Poproście o pomoc najmłodszych, wprawione w operowaniu plasteliną rączki na pewno bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem śnieżnobiałych kulek. A zaskoczenie na twarzach dzieciaków, kiedy wyjmiecie z piekarnika coś zgoła innego, niż do niego włożyliście? Bezcenne!

Składniki

  • Składniki na 40 ciastek:

    Składniki na 40 ciastek:

  • 220 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    220 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 225 g gorzkiej czekolady

    225 g gorzkiej czekolady

  • 150 g mąki pszennej

    150 g mąki pszennej

  • 60 g kakao

    60 g kakao

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 110 g masła w temperaturze pokojowej

    110 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 80 ml mleka 3,2%

    80 ml mleka 3,2%

  • 10 krówek

    10 krówek

  • cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia

    cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia

Przygotowanie

Krok 1
Nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą ustawiamy odporną na działanie wysokich temperatur miseczkę tak, by jej dno nie stykało się w powierzchnią wody. Czekoladę łamiemy na drobne fragmenty, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek i sól - przesiewamy do jednego naczynia. Pokrojone masło ubijamy z cukrem trzcinowym, wbijamy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i płynną czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy w porcjach na zmianę sypkie składniki i mleko. Gotowe ciasto dzielimy na 3-4 porcje, każdą zawijamy w folię spożywczą, a powstały pakiecik spłaszczamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Na ostatnie pół godziny masę przekładamy do zamrażalnika.
Krok 2
Każdą krówkę kroimy na cztery części. Z zamrażalnika wyjmujemy pierwszą porcję ciasta, toczymy z niej kulki o średnicy około 4cm. Każdą kulkę spłaszczamy, umieszczamy na niej kawałek krówki, dokładnie zalepiamy i jeszcze raz formujemy poprzedni kształt. Obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka możemy jeszcze wstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut - najładniej popękają te, które trafią do piekarnika jeszcze chłodne, również cukier puder pozostanie dzięki temu bielszy. Warto po przygotowaniu kilku kulek opłukać i osuszyć dłonie - ciasto pod wpływem ciepła rąk staje się dość kleiste.
Ciastka pieczemy przez 20 minut ułożone w kilkucentymetrowych odstępach na papierze do pieczenia, w temperaturze 175°C.