Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Ciasteczka Chai Latte

Czas wykonania Czas wykonania dłużej
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Chai Latte to pyszny rozgrzewający napój herbaciany z mlekiem i korzennymi przyprawami. Odwzorowując smak klasycznej Chai Latte możecie upiec kruche ciasteczka z dodatkiem czarnej Earl Grey (lub każdej innej, lecz aromatycznej i Waszej ulubionej!), mleka w proszku oraz przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu oraz odrobiny czarnego pieprzu. Ciasteczka przed pieczeniem obtacza się w cukrze, dzięki temu po upieczeniu zyskują mile chrupiącą, słodką skorupkę.

Składniki

  • Składniki:

    Składniki:

  • 75g cukru pudru Cukier Królewski

    75g cukru pudru Cukier Królewski

  • 220g masła

    220g masła

  • 2 żółtka

    2 żółtka

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 100ml mocnej herbaty

    100ml mocnej herbaty

  • 250g mąki pszennej

    250g mąki pszennej

  • 50g mąki ziemniaczanej

    50g mąki ziemniaczanej

  • 50g mleka w proszku

    50g mleka w proszku

  • 4 łyżeczki suchej, drobnej czarnej herbaty, np. Earl Grey

    4 łyżeczki suchej, drobnej czarnej herbaty, np. Earl Grey

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

    1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/4 łyżeczki kardamonu

    1/4 łyżeczki kardamonu

  • duża szczypta czarnego pieprzu

    duża szczypta czarnego pieprzu

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • duża szczypta proszku do pieczenia

    duża szczypta proszku do pieczenia

  • cukier biały kryształ Cukier Królewski do obtoczenia ciasteczek

    cukier biały kryształ Cukier Królewski do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie

Krok I
KROK 1 . Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mleko w proszku z suchą herbatą, przyprawami, solą i proszkiem do pieczenia. Masło ubijać z cukrem na puszystą jasną masę ok. 10 minut, dodać żółtka oraz wanilię, masę zmiksować do połączenia składników. Następnie na zmianę wlewać herbatę i wsypywać suche składniki. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć łyżką na folię spożywczą wzdłuż jej dłuższego boku. Ciasto owinąć folią i uformować długi wałek. Schłodzić min. 6h, a najlepiej całą noc w lodówce (aby ciasteczka były jak najbardziej okrągłe wałek należy wyciągnąć z lodówki 2-3 razy i kilka razy rolować na blacie).
Krok II
KROK 2. Na deseczkę wysypać cukier kryształ, wałek odwinąć z foli i dociskając obtoczyć go w cukrze. Kroić na plasterki o grubości 8mm, układać na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 14-18 minut w 175° C aż ciasteczka zaczną delikatnie się rumienić na krawędziach. Ostudzić na kuchennej kratce.