Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Chocolate con churros - hiszpańskie pączki

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Churros to tradycyjna, hiszpańska przekąska z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju. Często porównuje się je do naszych pączków, znacznie jednak różnią się od nich kształtem – powinny być podawane w formie „patyczków” o przekroju gwiazdy. Oprószone cukrem z cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym są ponoć ulubioną śniadaniową przegryzką mieszkańców słonecznej Hiszpanii. Jeśli jeszcze czujecie wakacyjny klimat, lub chcecie powspominać letnie wojaże – ten przepis jest dla Was!

Składniki

  • Churros (ok. 45 szt.):

    Churros (ok. 45 szt.):

  • 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski

    13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 250ml wody

    250ml wody

  • 75g masła

    75g masła

  • 140g mąki pszennej

    140g mąki pszennej

  • 1 szczypta soli

    1 szczypta soli

  • 3 jajka

    3 jajka

  • olej słonecznikowy (do smażenia)

    olej słonecznikowy (do smażenia)

  • Posypka:

    Posypka:

  • 80g cukru do wypieków Cukier Królewski

    80g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

  • Sos czekoladowy:

    Sos czekoladowy:

  • 80g czekolady deserowej

    80g czekolady deserowej

  • 1 szczypta soli

    1 szczypta soli

  • 125ml śmietanki kremówki

    125ml śmietanki kremówki

Przygotowanie

Krok I
Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.
Krok II
W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.
Krok III
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Churros podajemy z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.