Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Chai latté

Czas wykonania Czas wykonania 10 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Muszę się Wam do czegoś przyznać. Choć uwielbiam kawowe słodycze, a zapach kawy mógłby mi służyć jako ulubione perfumy, za samym napojem raczej nie przepadam. Mam jednak dni, kiedy marzy mi się kubek czegoś smacznego z masą mlecznej pianki. A skoro nie kawa, to co…? Na ratunek spieszy chai latté! To nic innego jak mocna herbata z domieszką przypraw, zmieszana ze spienionym mlekiem. Tych, których straszy po nocach przedszkolna bawarka, uspokajam – jest słodko, aromatycznie, po prostu pysznie!

Składniki

  • Na jedną porcję:

    Na jedną porcję:

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

  • 1 gwiazdka anyżu

    1 gwiazdka anyżu

  • 1/2 łyżeczki ziarenek kardamonu

    1/2 łyżeczki ziarenek kardamonu

  • 1/3 łyżeczki goździków

    1/3 łyżeczki goździków

  • 100 ml wody

    100 ml wody

  • 2 łyżeczki liściastej herbaty czarnej

    2 łyżeczki liściastej herbaty czarnej

  • 150 ml mleka

    150 ml mleka

  • 1/2 laski wanilii

    1/2 laski wanilii

Przygotowanie

Krok I
Przyprawy: cukier, cynamon, anyż, kardamon i goździki zagotowujemy w 100 ml wody. Ściągamy z ognia, dodajemy herbatę i odstawiamy do zaparzenia na 3-5 min.
Krok II
W tym czasie kroimy laskę wanilii wzdłuż na pół, nożem ściągamy ze skórki ziarenka. Dodajemy je do mleka które podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Z pomocą spieniacza ubijamy mleko. Herbatę z przyprawami przecedzamy do szklanki, dolewamy mleko z pianką, oprószamy napój cynamonem.