Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Cake pops – ciasteczka na patyku

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Cake pops to urocze ciastka na patyku przypominające znane nam bajaderki lub ziemniaczki. Można je przygotować z dowolnego, w miarę suchego i nietłustego ciasta. To jak je udekorujemy zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni, dlatego też na czas Świąt, gdy będziemy chcieli wciągnąć dzieci w kulinarne przygotowania, warto zaopatrzyć się w kolorowe posypki i małe foremki do wycinania kształtów. Zabawa gwarantowana, a przy udziale dzieciaków efekty co najmniej nieprzewidywalne…

Składniki

  • Ciasto podstawowe:

    Ciasto podstawowe:

  • 135g drobnego cukru białego Cukier Królewski

    135g drobnego cukru białego Cukier Królewski

  • 3 łyżeczki kakao

    3 łyżeczki kakao

  • 125 ml mleka

    125 ml mleka

  • 60g masła

    60g masła

  • 170g mąki pszennej

    170g mąki pszennej

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

    1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 3 łyżki powideł ze śliwek

    3 łyżki powideł ze śliwek

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 żółtko

    1 żółtko

  • Masa na około 25 ciastek (580g ciasta):

    Masa na około 25 ciastek (580g ciasta):

  • cukier perlisty Cukier Królewski,

    cukier perlisty Cukier Królewski,

  • 170g serka mascarpone

    170g serka mascarpone

  • 1 łyżka

    1 łyżka

  • 110g orzechowo-czekoladowego kremu do kanapek ,

    110g orzechowo-czekoladowego kremu do kanapek ,

  • 300g czekolady - najlepiej białej lub deserowej,

    300g czekolady - najlepiej białej lub deserowej,

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie składniki przygotowujemy na tyle wcześniej, by zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową.
W niewielkim garnku mieszamy cukier, kakao i mleko. Podgrzewamy, dodając w międzyczasie po kawałku masła. Jednolitą mieszankę gotujemy przez 2 minuty, odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Krok 2
Gdy kakaowa mieszanka wystygnie, dodajemy do niej wymieszane sypkie składniki – mąkę, przyprawy i sodę, całość miksujemy. Dodajemy powidła, mieszamy masę łopatką lub łyżką.
Ubijamy białko, gdy będzie już sztywne dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Ubite jajka przelewamy do misy z masą, delikatnie mieszamy bez użycia miksera, przelewamy całość do formy. Ciasto będzie się piekło ponad 40 minut, do suchego patyczka.

Z podanego wcześniej przepisu powinno wyjść około 580g ciasta, które po ostygnięciu musimy rozkruszyć ewentualnie usuwając podpieczone brzegi. Jeśli nie chcemy rozdrabniać całości, przeliczamy proporcje pozostałych składników: na 100g ciasta powinno przypadać 30g serka, 20g kremu czekoladowego i 50g czekolady, przy takiej ilości jednak trudno będzie przygotowane kształty maczać w czekoladzie. Najlepiej sprawdza się czekolada biała i deserowa, mleczna jest dość ciężka i może powodować spadanie ciasteczek z patyków. Nie martwcie się – sama masa będzie na tyle słodka, że dzieci nie zauważą gorzkiego smaku czekolady deserowej. Czekolada biała szybko zastyga, trzeba więc spieszyć się z dekorowaniem jej posypkami, deserowa natomiast schnie nieco dłużej, dlatego namoczone w niej cake popsy musimy na chwilę odstawić np. do wysokiej szklanki, lub wbić w gąbkę florystyczną lub styropian.
Krok 3
Okruszki ciasta ugniatamy z serkiem i kremem, zbijamy w kulę i po zawinięciu w folię spożywczą chowamy na kilkanaście minut do zamrażalnika.
Krok 4
Ze schłodzonej masy wycinamy małymi foremkami kształty lub rolujemy kuleczki o średnicy nie większej niż 3cm, ponownie wstawiamy do zamrażarki.
Krok 5
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a po wyjęciu ciasteczek z lodówki maczamy w niej końcówki patyczków do lizaków i wbijamy w przygotowane porcje ciasta nie dalej niż do połowy wysokości. Po raz kolejny chłodzimy ciasteczka, podgrzewamy czekoladę dodając do niej olej i dokładnie mieszając. Zimne ciastka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie lub oblewamy je nią równomiernie z łyżeczki.

Obtaczamy w posypkach lub polewamy strużkami czekolady w kontrastowym kolorze.