Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Budyń waniliowy z owocową frużeliną

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Czy wiedzieliście, że zrobienie domowego budyniu jest o wiele mniejszym wysiłkiem niż pójście do sklepu i kupno gotowego? Ja przekonałam się o tym już kilka lat temu. Od tamtej pory zachwycam się jego smakiem średnio kilka razy w roku podczas jeszcze chłodnych wieczorów. Dodaję ulubione owoce i czekam. Czekam aż na straganach wreszcie pojawi się pierwszy rabarbar.

Składniki

  • 2 łyżeczki cukru drobnego Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru drobnego Cukier Królewski

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

    1 łyżeczka soku z cytryny

  • 400 ml mleka

    400 ml mleka

  • 250g owoców

    250g owoców

  • 1 łyżeczka żelatyny

    1 łyżeczka żelatyny

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

    1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 50g mąki ziemniaczanej

    50g mąki ziemniaczanej

  • 50g cukru drobnego Cukier Królewski

    50g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 3 żółtka

    3 żółtka

Przygotowanie

Krok I
Przygotuj składniki. Zacznij od przygotowania frużeliny. Możesz to zrobić wcześniej, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. 1 łyżeczkę żelatyny zalej 2 łyżkami wody i odstaw. W innym naczyniu połącz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką wody.
Krok II
Włóż do garnuszka owoce i 2 łyżki cukru. Podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści - owoce puszczą sok. Dodaj sok z cytryny, a następnie rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj, cały czas podgrzewając. Do gorących owoców dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę i podgrzewaj (nie gotuj) do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok III
Kiedy frużelina będzie całkowicie ostudzona, zrób budyń. W rondelku połącz mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Dodaj mleko i wszystko dokładnie wymieszaj (jeśli zrobią się grudki - zmiksuj wszystko przez chwilę). Postaw rondelek na ogniu i podgrzewaj do momentu aż budyń zacznie mieć gęstą konsystencję. Mieszaj budyń cały czas rózgą kuchenną! Zdejmij z ognia i przełóż do pucharków. Polej przygotowaną wcześniej frużeliną.