Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Brownie z masłem orzechowym

Czas wykonania Czas wykonania 45 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Kiedy każdy dzień wita nas dojmującym chłodem i grubą warstwą szronu, organizm bardziej niż kiedykolwiek domaga się posilenia konkretnymi, czekoladowymi smakołykami. Sycące, mocno czekoladowe brownie z dodatkiem masła orzechowego zaspokoi apetyt każdego czekoladoholika, a w wersji z kremem waniliowym zasmakuje tym, którzy lubią nieco złagodzić i urozmaicić smak deserów. Idealnie nadaje się do spakowania na narciarską wycieczkę i podjadania przy kubku gorącej herbaty w przerwie w szaleństwach na stoku.

Składniki

  • Krem waniliowy:

    Krem waniliowy:

  • 12 g cukru pudru Cukier Królewski

    12 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 180 ml śmietanki kremówki 36%

    180 ml śmietanki kremówki 36%

  • 30 ml maślanki

    30 ml maślanki

  • ziarenka z jednej laski wanilii

    ziarenka z jednej laski wanilii

  • Brownie:

    Brownie:

  • 165 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    165 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 160 g czekolady deserowej

    160 g czekolady deserowej

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 80 g mąki pszennej

    80 g mąki pszennej

  • 15 g kakao

    15 g kakao

  • 30 g czekolady deserowej

    30 g czekolady deserowej

  • 120 g masła orzechowego

    120 g masła orzechowego

Przygotowanie

Krok I
Do śmietanki dodajemy dwie łyżki maślanki. Mieszamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia kilka razy mieszamy rózgą – krem powinien błyskawicznie bardzo mocno zgęstnieć. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, przeciągając po skórce nożem usuwamy ziarenka. Razem z cukrem pudrem dodajemy nasionka do śmietanki z maślanką, mieszamy. Chłodzimy w lodówce do czasu podania.
Krok II
Masło roztapiamy w większym rondelku (mają się w nim zmieścić wszystkie składniki). Ściągamy z ognia, wrzucamy drobno połamaną większą porcję czekolady, mieszamy łopatką do powstania jednolitej masy. Dodajemy cukier, mieszamy ponownie. Wbijamy do garnka po jednym jajku, po każdym miksując. Dosypujemy mąkę i kakao, po zmiksowaniu dorzucamy do masy pokrojoną w kilkumilimetrowe kawałki pozostałą porcję czekolady. Mieszamy łopatką.
Krok III
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku ok. 20 cm. Na wierzch wykładamy łyżeczką masło orzechowe, lekko rozcieramy (jeśli jest zbyt zbite można je wcześniej lekko ogrzać w miseczce zanurzonej w ciepłej wodzie). Ciasto pieczemy w 180°C przez ok. 30 min. Wyciągamy z formy gdy już ostygnie. Podajemy z łyżką kremu waniliowego.