Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Blok czekoladowy

Czas wykonania Czas wykonania 10 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Czerwiec do niekwestionowany miesiąc dzieciństwa. Pierwsze słodkie truskawki z cukrem i ze śmietaną, rabarbarowe ciasta, kompoty, zabawy na podwórku i zdarte kolana. Próbowałam przypomnieć sobie przepis na najsłodszy i najbardziej syty deser dawnych czasów i oto padło na blok czekoladowy. Kiedyś na margarynie z dodatkiem herbatników, dzisiaj w bogatszej już odsłonie. Wybierzcie dobre, miałkie mleko w proszku (postarajcie się oprzeć jedzeniu palcami z opakowania) i zróbcie ten deser na dzień przed podaniem. Gwarantowane cofnięcie się w czasie.

Składniki

  • 85 g cukru białego drobnego z zakrętką

    85 g cukru białego drobnego z zakrętką

  • 60 g cukru trzcinowego BIO

    60 g cukru trzcinowego BIO

  • 100 g masła

    100 g masła

  • 1/4 szklanki wody

    1/4 szklanki wody

  • 3 łyżki kakao

    3 łyżki kakao

  • 200 g mleka w proszku pełnego

    200 g mleka w proszku pełnego

  • Szczypta chili

    Szczypta chili

  • Bakalie: jagody goi, pistacje, suszone śliwki, suszona żurawina

    Bakalie: jagody goi, pistacje, suszone śliwki, suszona żurawina

Przygotowanie

Krok I
Na niewielkim ogniu w garnuszku o grubym dnie rozpuścić masło. Dodać cukry, kakao, wymieszać. Po trochu dodawać wodę, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Masa powinna być całkowicie ostudzona lub lekko ciepła.
Krok II
W dużej misce wymieszać mleko w proszku z chili i bakaliami. Przelać ostudzoną masę kakaową i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masa powinna być bardzo gęsta i przypominać elastyczną miękką plastelinę. Masę przenieść do wyłożonego aluminiową folią naczynia o wymiarach około 12x15 cm (lub mniejszego jeśli chcemy, aby blok był wyższy), dokładnie rozprowadzić i wygładzić. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Krok III
Schłodzony blok kroimy dużym nożem na grube paski. Podajemy owinięty w kawałek papieru do pieczenia. Blok możemy przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.