Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Bezy Pavlovej z kremem i truskawkami

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Znacie historię klasycznego deseru tortu Pavlovej? Podobno podczas trasy tanecznej rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej po Australii i Nowej Zelandii został stworzony na jej wzór. Delikatność, lekkość, biel i piękno to cechy, które otrzymała obecnie znana na cały świat beza . Tradycyjnie podawana jest z bitą śmietaną, ale ja proponuję nieco odmienną, ale równie pyszną wersję - krem z różowym winem i odrobiną wody różanej. Do różano-winnego smaku idealnie pasują truskawki oraz maliny, dlatego nie może ich tutaj zabraknąć!

Składniki

  • 240 g cukru drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

    240 g cukru drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 4 białka, duże

    4 białka, duże

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

    1 łyżeczka soku cytrynowego

  • kilka kropli wody różanej

    kilka kropli wody różanej

  • składniki na krem:

    składniki na krem:

  • 4 łyżki cukru drobnego białego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    4 łyżki cukru drobnego białego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 4 żółtka

    4 żółtka

  • 100 ml wina różanego lub różowego

    100 ml wina różanego lub różowego

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

    250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 125 g serka mascarpone

    125 g serka mascarpone

  • kilka kropli wody różanej (do smaku)

    kilka kropli wody różanej (do smaku)

  • odrobina różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

    odrobina różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

  • oraz:

    oraz:

  • truskawki

    truskawki

  • listki mięty/melisy

    listki mięty/melisy

Przygotowanie

Krok 1
Białka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160st.C. Dwie blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Ubijając na wolnych obrotach miksera do piany dodawać po łyżce cukier. Gdy się skończy zwiększyć obroty i ubić pianę na sztywno. Na koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i wodę różaną. Ubić jeszcze raz krótko do połączenia składników. Za pomocą łyżki na dwóch blaszkach rozsmarować bezy (9-10 sztuk) w odstępach od siebie, na środku uformować wgłębienie na krem i owoce. Włożyć blaszki do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100st.C - suszyć ok. 50-60 minut. Bezy są miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz. Ostudzić w piekarniku, najlepiej zostawić je tak na całą noc, ale nie jest to konieczne.
Krok 2
Żółtka wymieszać z cukrem za pomocą ręcznej trzepaczki. Następnie ubijać w kąpieli wodnej (miskę stawiamy nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą) aż żółtka zbieleją i staną się puszyste, dolewamy wino i ubijamy tak długo aż krem zgęstnieje (by przyśpieszyć proces można jajeczno-winną masę podgrzewać w garnku o grubym dnie na malutkim ogniu, należy jednak uważać by w kremie nie powstały grudki, jeśli powstaną krem przecieramy przez sitko). Krem przelać do czystej miseczki, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch, ostudzić i schłodzić w lodówce 2-3h. Krem winno-różany najlepiej połączyć z ubitą śmietanką tuż przed podaniem, stojąc w lodówce starci na gęstości. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać po trochę kremu winno-różanego i ubijać dalej by zgęstniał, na koniec dodać serek mascarpone, barwnik spożywczy i wodę różaną do smaku. Zmiksować na gęsty krem.
Krok 3
Truskawki odszypułkować i umyć. Osuszyć na durszlaku lub ręczniczku papierowym. Pokroić w słupki lub kostkę. Ostudzone bezy dekorować tuż przed podaniem kremem, pokrojonym truskawkami i listkiem mięty lub melisy.
UWAGA. Wodę różaną można kupić w sklepach z produktami świata. Można ją pominąć w bezie, a w kremie zastąpić zmieloną na gładko konfiturą różaną.