Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Beziki na patyku

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Te urocze łakocie na patyku nie tylko szybko się przygotowuje, ale równie szybko zjada. Jedyne, co wymaga naszej cierpliwości, to suszenie bezików. Aby nie zrumieniły się, powinno się je suszyć w jak najniższej temperaturze. Beziki na patyku świetnie sprawdzą się też jako dekoracja, np. na kinderbalach i urodzinach.

Składniki

  • 150 g cukru drobnego Cukier Królewski

    150 g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 3 jajka

    3 jajka

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • barwnik spożywczy czerwony

    barwnik spożywczy czerwony

  • patyczki do lizaków/szaszłyków

    patyczki do lizaków/szaszłyków

Przygotowanie

Krok 1
Przygotuj składniki: białka oddziel od żółtek (żółtka nie będą nam potrzebne) i umieść w misce razem ze szczyptą soli. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do temperatury 70°C.
Krok 2
Wyłóż blachę pergaminem do pieczenia. Rozrysuj ołówkiem na papierze okręgi o średnicy ok. 8 cm. Umieść w okręgach patyczki do lizaków. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka z solą. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Po ubiciu białka powinny być sztywne i błyszczące.
Krok 3
Przygotuj rękaw cukierniczy z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy. Zrób od środka kilka „śladów” barwnikiem spożywczym. Nałóż ubitą pianę do środka rękawa. Formuj z piany „ślimaki” mieszczące się w obrębie narysowanych okręgów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i susz bezy przez 2 godziny. Temperatura i długość pieczenia zależą od piekarnika – obserwuj bezy i nie pozwól, aby się zarumieniły. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę i wydłuż czas suszenia.