Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Bezglutenowe torciki kokosowo-malinowe

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Bezglutenowo nie znaczy nudno! Niestety coraz więcej osób cierpi na dolegliwości związane z nietolerancją glutenu, nie muszą one jednak rezygnować ze słodkich przyjemności, na które nie mogłyby sobie pozwolić odwiedzając cukiernię. Mimo że sama nie odczułam przykrych skutków obcowania z mąką pszenną, staram się by spędzała więcej czasu skryta w czeluściach szafki, eksperymentując w tym czasie ze zdrowszymi zamiennikami. Dzięki temu mogę podzielić się z pilnującymi diety znajomymi torcikami powstałymi z tęsknoty za owocowo-egzotycznym latem… maliny i kokos świetnie się dogadują, szczególnie gdy towarzyszy im tabliczka białej czekolady!

Składniki

  • Biszkopt (na 4 torciki):

    Biszkopt (na 4 torciki):

  • 160 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    160 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej

    5 jajek w temperaturze pokojowej

  • 75 g mąki ziemniaczanej

    75 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki kukurydzianej

    50 g mąki kukurydzianej

  • 35 g kakao

    35 g kakao

  • Sos malinowy:

    Sos malinowy:

  • 15 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    15 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych)

    100 g malin (świeżych lub mrożonych)

  • Składniki na masę kokosową:

    Składniki na masę kokosową:

  • 100 g białej czekolady (uwaga! nie każda jest bezglutenowa)

    100 g białej czekolady (uwaga! nie każda jest bezglutenowa)

  • 50 g wiórków kokosowych

    50 g wiórków kokosowych

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

    250 ml śmietanki kremówki 36%

  • 250 g mascarpone

    250 g mascarpone

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • 36 malin

    36 malin

  • 4 kostki/ozdoby z białej czekolady

    4 kostki/ozdoby z białej czekolady

  • płatki kokosowe

    płatki kokosowe

Przygotowanie

Krok I
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, boki zostawiamy suche i niczym nie osłonięte.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.

Oddzielamy białka od żółtek. Mąki wraz z kakao przesiewamy do osobnej miski. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier aż staną się bardzo gęste i błyszczące. Wlewamy po jednym żółtku, po każdym miksując. Dodajemy sypkie składniki i krótko mieszamy na niskich obrotach miksera – tak, by pozbyć się grudek, ale nie uszkodzić ubitej masy.

Przelewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy łopatką i wstawiamy do piekarnika na 30-35 min., sprawdzając metodą suchego patyczka czy biszkopt jest gotowy. Upieczony upuszczamy na osłonięty ściereczką blat z wysokości ok. 50 cm - by odpowietrzyć ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt oddzielamy od obręczy tortownicy nożem, odwracamy i ostrożnie odklejamy od spodu papier. Ciasto kroimy na dwa blaty, z każdego wycinamy 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Pozostałe fragmenty możemy pokruszyć i wykorzystać do przygotowania np. cake pops – ciastek na patyku (http://www.cukier-krolewski.pl/przepisy/pokaz/cake-pops-ciasteczka-na-patyku-84.html).
Krok II
W małym rondelku zasypujemy maliny cukrem. Odstawiamy na kilkanaście minut by puściły sok.
W tym czasie nad garnkiem z gotującą się wodą ustawiamy żaroodporne naczynie tak, by jego dno nie stykało się z wrzątkiem. Kruszymy białą czekoladę i rozpuszczamy ją w przygotowanej kąpieli wodnej.
Wiórki kokosowe krótko prażymy na patelni aż delikatnie zbrązowieją. W młynku do kawy pulsacyjnie mielimy je na masło.
Maliny rozgniatamy widelcem, podgrzewamy aż sos nieco zgęstnieje. Przecieramy przez drobne sitko by pozbyć się pestek.
Masło kokosowe miksujemy z nieco już ostudzoną białą czekoladą, wstawiamy masę na chwilę do lodówki.
Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej krótko zmiksowany serek mascarpone i mieszamy całość na niskich obrotach miksera. Dodajemy masę czekoladowo-kokosową, ponownie mieszamy.
Krok III
Każdy torcik będzie składał się z trzech biszkoptów – dwa pierwsze smarujemy sosem malinowym, z pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na nie pięć porcji kremu, pozostawiając przy brzegach miejsce na maliny. Ostatni biszkopcik ozdabiamy spiralą z kremu, malinką, białą czekoladą oraz płatkami kokosa.