Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Niezwykle kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej, puszysty, słodki, kokosowy krem, a na wierzchu świeże, soczyście czerwone maliny, oprószone cukrem pudrem - idealny deser na długie, wakacyjne dni. Wygląda bardzo efektowanie, ale wbrew pozorom nie jest ani trudny, ani też czasochłonny w przygotowaniu. Zresztą przekonajcie się sami!

Składniki

  • 1 żółrtko

    1 żółrtko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • około 400 g malin

    około 400 g malin

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 200 g masła

    200 g masła

  • do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski

    do dekoracji cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • 200 ml śmietany kremówki 30%

    200 ml śmietany kremówki 30%

  • 150 g mąki kokosowej

    150 g mąki kokosowej

  • 150 g mąki ryżowej

    150 g mąki ryżowej

  • 100 g serka mascarpone

    100 g serka mascarpone

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • około 50 g wiórków kokosowych

    około 50 g wiórków kokosowych

  • 1 całe jajko

    1 całe jajko

Przygotowanie

Krok I
Na stolnicę przesiej obydwa rodzaje mąki. Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj 60 g cukru pudru oraz schłodzone masło. Posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Następnie dodaj jajko oraz żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię, a następnie włóż do zamrażarki na około 30 minut, aby się schłodziło.
Krok II
Schłodzone ciasto wyjmij z zamrażarki, rozwałkuj dość cienko, a następnie wyłóż nim foremki do koszyczków. Widelcem zrób w cieście dziurki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut (aż się zrumienią). Po upieczeniu dobrze je ostudź.
Krok III
Kremówkę ubij na puszysty krem. W drugiej miseczce wymieszaj serek mascarpone wraz z 40 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj do niego ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj i wyłóż krem do upieczonych i wystudzonych koszyczków z ciasta.
Krok IV
Na wierzch koszyczków, na kokosowy krem ułóż maliny, a następnie udekoruj cukrem pudrem w młynku.