Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Babka gruszkowa z sosem karmelowym

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Na przełomie lata i jesieni nic nie smakuje tak dobrze, jak soczyste gruszki. Zapieczone wraz z orzechami włoskimi w szybkiej, ale pysznej babce, ukoją niejedne zmarznięte przez coraz chłodniejsze wieczory serducho. Ciasto wspaniale sprawdza się podawane zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu, a doskonale dopełnia je najlepszy pod słońcem karmel z prawdziwą wanilią. Z taką bronią na chandrę pożegnanie lata nie wydaje się już tak straszne :)

Składniki

  • 150g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    150g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 180g miękkiego masła + odrobina do nasmarowania formy

    180g miękkiego masła + odrobina do nasmarowania formy

  • 4 duże jajka

    4 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 375g mąki pszennej + odrobina do oprószenia formy

    375g mąki pszennej + odrobina do oprószenia formy

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy

    100ml soku wyciśniętego z pomarańczy

  • 110g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

    110g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 1 gruszka

    1 gruszka

  • 70g siekanych orzechów włoskich

    70g siekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki pszennej

  • 5 łyżek roztopionego masła

    5 łyżek roztopionego masła

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

    0,5 łyżeczki cynamonu

  • 200g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

    200g drobnego cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 300ml śmietanki kremówki 36%

    300ml śmietanki kremówki 36%

  • ziarenka z laski wanilii

    ziarenka z laski wanilii

Przygotowanie

Etap 1:
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z drobnym cukrem trzcinowym, orzechami, mąką, masłem i cynamonem. Odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie ciasta do babki.
Etap 2:
Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy mąką, uderzając o brzegi formy wytrzepujemy jej nadmiar. W dużej misce ucieramy masło z cukrem trzcinowym BIO, po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując składniki do połączenia. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mieszamy pozostałe sypkie składniki i w porcjach dosypujemy je do masy, dolewając w międzyczasie po odrobinie soku z pomarańczy.
Etap 3:
Połowę masy przelewamy do formy, rozkładamy na niej nadzienie z gruszki i orzechów. Nakrywamy pozostałą częścią masy, wyrównujemy powierzchnię babki. Ciasto pieczemy w 175*C przez 40-45 min., gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka pamiętając, że poniżej pewnego poziomu znajduje się wilgotne nadzienie. Przed wyjęciem z formy odstawiamy babkę na 10 min. do przestygnięcia.
Etap 4:
W czasie gdy babka znajduje się w piekarniku przygotowujemy karmel. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii, usuwamy z niej dokładnie nasionka i wrzucamy je do miseczki ze śmietanką. Do rondelka wsypujemy drobny cukier i wyrównujemy jego poziom, tak żeby mógł równomiernie topić się gdy będziemy podgrzewać go na średnim ogniu. Kiedy tylko cukier zacznie zmieniać konsystencję, powoli mieszamy go by się nie przypalił. Jeśli zacznie brązowieć, szybko zmniejszamy płomień, natomiast jeśli topi się zbyt wolno, mieszamy go jeszcze rzadziej pilnując, żeby zbyt mocno nie ściemniał. Kiedy osiągnie bursztynowy kolor i w pełni płynną konsystencję, koniecznie przywdziewamy rękawice kuchenne i zachowując bezpieczną odległość dodajemy do niego ostrożnie połowę śmietanki, szybko zaczynając mieszać. Może zajść gwałtowna reakcja, a część cukru w kontakcie z płynem zastygnie. Dodajemy resztę śmietanki i szczyptę soli, znów wstawiamy rondelek nad średni płomień i powoli mieszamy do ponownego roztopienia cukru.
Etap 5:
Cały proces chwilę potrwa, ale nie zwiększamy ognia żeby go przyspieszyć. Gotowy karmel musi ostygnąć zanim przelejemy go do słoiczka. Absolutnie nie wolno próbować cukru na żadnym etapie przed ostygnięciem - jest bardzo, ale to bardzo gorący.

Pozostałe po usunięciu nasionek części laski wanilii można przełożyć do drobnego cukru do wypieków, uzyskując tym samym cudownie aromatyczny domowy cukier waniliowy.
Z podanego przepisu wyjdzie cały średni słoiczek karmelu, można go przechowywać w lodówce aż przez miesiąc, a nadaje się on praktycznie do wszystkiego co słodkie - lodów, tostów, naleśników, ciast, a szczególnie smaczny jest odrobinę podgrzany :)