Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Babeczki z kremem truskawkowym

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Truskawki i czekolada to klasyczna, walentynkowa para. Użyjcie tych składników do przygotowania pysznego deseru dla ukochanej osoby, a na pewno zrobicie na niej wrażenie pięknymi babeczkami z owocowym nadzieniem, udekorowanymi obficie trwałym, maślanym kremem na bazie bezy szwajcarskiej.

Składniki

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • 6 kostek czekolady deserowej

    6 kostek czekolady deserowej

  • Ciasto na 12 babeczek:

    Ciasto na 12 babeczek:

  • 125 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    125 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 50 g czekolady deserowej

    50 g czekolady deserowej

  • 125 g mąki pszennej

    125 g mąki pszennej

  • 16 g kakao

    16 g kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej

    125 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 30 ml mleka

    30 ml mleka

  • Purée truskawkowe:

    Purée truskawkowe:

  • 225 g truskawek świeżych lub mrożonych, odsączonych

    225 g truskawek świeżych lub mrożonych, odsączonych

  • Krem truskawkowy:

    Krem truskawkowy:

  • 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 5 białek z jaj „L”

    5 białek z jaj „L”

  • 225 g masła w temperaturze pokojowej

    225 g masła w temperaturze pokojowej

  • 150 g purée truskawkowego

    150 g purée truskawkowego

Przygotowanie

Krok I
W kąpieli wodnej – ustawiając żaroodporną miskę na garnku z gotującym się wrzątkiem tak, by dno naczynia nie stykało się z lustrem wody – rozpuszczamy 6 kostek czekolady. Z pomocą dekoratora lub skręconego z papieru do pieczenie rożka, wyciskamy ją na papier rysując połówki strzał. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy ze sobą sypkie składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dosypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia. Na końcu dolewamy czekoladę i mleko, miksujemy. Ciastem wypełniamy 12 papilotek, babeczki będą piekły się ok. 15-18 min., do czasu gdy wbita w ciastko wykałaczka wyjdzie z niego sucha. Studzimy na kratce.

Truskawki dokładnie miksujemy blenderem na gładkie purée. Drylownicą do jabłek wycinamy z ostygniętych babeczek otwory sięgające do połowy ciastka. Z purée odlewamy 75 g, zużywamy tę porcję do napełnienia babeczek
Krok II
Do dużej, żaroodpornej miski wlewamy białka, dodajemy cukier. Ustawiamy naczynie nad gotującą się wodą, od razu zaczynając energicznie mieszać białka rózgą. Gdy cukier się rozpuści (nie będzie czuć jego drobinek przy rozcieraniu mikstury w palcach), zdejmujemy miskę znad wrzątku i zaczynamy ubijać białka na najwyższych obrotach miksera przez ponad 10 minut, aż dno miski zupełnie ostygnie, a piana będzie bardzo gęsta i sztywna. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy w małych kawałkach miękkie masło. Masa się zwarzy, jednak nadal cierpliwie mieszana bardzo mocno zgęstnieje. Powoli dodajemy purée truskawkowe. Jeśli w kremie pojawią się grudki, wystarczy na kilka minut ustawić miskę nad kąpielą wodną, cały czas miksując. Gdy masa zacznie się topić, ściągamy ją znad wrzątku i mieszamy aż znów stanie się gęsta i zupełnie gładka.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, dekorujemy babeczki. Od razu dodajemy elementy z czekolady. Jeśli ciastka będą przechowywane w lodówce, wyjmujemy je jakiś czas przed podaniem, by krem nieco zmiękł.