Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Babeczki z białą czekoladą i kremem imbirowym

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Pieczenie babeczek a potem skrupulatne ich dekorowanie pochłonęło mnie bez reszty. Na tyle, że kiedy je ukończyłam, połowy już nie było. Dwie babeczki zjadłam na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika. Trzecią maczając w kremie, z którym też nie było lepiej, bowiem połowa kremu została zjedzona prosto z miski, a nawet z miksera. Kiedy dobrnęłam do końca tej wspaniałej zabawy i udało mi się udekorować pozostałe babeczki pozostałym kremem i owocami, zjadłam szybko jeszcze jedną. I jeszcze jedną.

Składniki

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 50 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    50 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 300 g mąki pszennej

    300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

    1/4 łyżeczki soli

  • 180 g białej czekolady w wiórkach

    180 g białej czekolady w wiórkach

  • 250 ml mleka

    250 ml mleka

  • 60 g miękkiego masła

    60 g miękkiego masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 2 łyżeczki esencji pomarańczowej

    2 łyżeczki esencji pomarańczowej

  • Składniki na krem:

    Składniki na krem:

  • 150 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    150 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 90 g gęstego serka

    90 g gęstego serka

  • 60 g miękkiego masła

    60 g miękkiego masła

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

    1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru

    1,5 łyżeczki mielonego imbiru

  • mandarynki

    mandarynki

Przygotowanie

Krok I
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (funkcja góra-dół). Przygotować ok. 10 sztuk foremek na babeczki. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz wiórki białej czekolady. Dodać mleko, masło, jajko i esencję pomarańczową. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę.
Krok II
Gotową masę wyłożyć do foremek do 2/3 wysokości. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut. Po wyjęciu ostudzić babeczki na kratce.
Krok III
W misce połączyć mikserem na wysokich obrotach serek, masło, esencję waniliową, imbir i cukier. Krem schłodzić chwilę w lodówce, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wystygłe babeczki. Ozdobić mandarynkami.