Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Babeczki waniliowo-czekoladowe

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Zimą uwielbiam cytrusowe wypieki, dlatego chętnie wykorzystuję je w mojej kuchni. Zapach mandarynek nieodzownie kojarzy mi się z pierwszymi płatkami śniegu, mrozem szczypiącym w policzki i nadchodzącymi wielkimi krokami Świętami Bożego Narodzenia. By uprzyjemnić ten czas oczekiwania piekę czekoladowo - waniliowe babeczki wypełnione słodkim owocowym budyniem oraz puszystym mandarynkowym kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietanki.

Składniki

  • Ciasto:

    Ciasto:

  • 55g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    55g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 1 laska waniliowa

    1 laska waniliowa

  • 200ml mleka

    200ml mleka

  • 150g białej czekolady

    150g białej czekolady

  • 100ml oleju

    100ml oleju

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 170g mąki pszennej

    170g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

    ½ łyżeczki sody

  • Składniki na krem:

    Składniki na krem:

  • 40g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

    40g cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski

  • skórka otarta z 2 mandarynek

    skórka otarta z 2 mandarynek

  • 200ml soku mandarynkowego

    200ml soku mandarynkowego

  • 20g mąki ziemniaczanej

    20g mąki ziemniaczanej

  • 2 żółtka

    2 żółtka

  • 2 łyżki masła,

    2 łyżki masła,

  • 150ml śmietanki kremówki 30%

    150ml śmietanki kremówki 30%

  • 250g serka mascarpone

    250g serka mascarpone

Przygotowanie

Krok 1
Na początku przygotować krem mandarynkowy. Sok i skórkę z mandarynek, cukier, mąkę oraz żółtka włożyć do garnka o grubym dnie. Połączyć ręczną trzepaczką i mieszać cały czas podgrzewając na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje (jeśli w kremie pojawią się grudki należy przetrzeć go przez sitko). Następnie ściągnąć z ognia, dodać masło i śmietankę (75ml), wymieszać na gładko. Nakryć folią spożywczą, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
Krok 2
Przygotować babeczki. Laskę waniliową przeciąż wzdłuż i wyskrobać nasionka. Łupinę i nasionka włożyć do garnuszka i zalać mlekiem. Podgrzać prawie do zagotowania, zestawić z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać i ostudzić. W dużej misce połączyć czekoladowo-waniliowe mleko (bez łupin wanilii), olej i jajka. Do osobnej przesiać mąkę, proszek, sodę i sól, wymieszać z cukrem. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać szybko tylko do połączenia się składników. Rozłożyć między babeczkowe foremki i piec 14-16 minut w 170st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Krok 3
W ostudzonych babeczkach wyciąć środki o średnicy ok. 1,5cm (np. foremką do kruchych rurek lub nożem) i napełnić je kremem mandarynkowym.
Krok 4
Serek mascarpone ubić ze śmietanką (75ml), dodać pozostały krem mandarynkowy lub do smaku i ubić raz jeszcze na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką, schłodzić 30-60 minut i ozdobić babeczki.