Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Babeczki ogniskowe - S'mores Cupcakes

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
S’more to nazwa zarezerwowana dla ogniskowego deseru złożonego z dwóch ciasteczek (najczęściej z mąki graham), przypieczonej nad ogniem pianki marshmallow oraz warstwy czekolady topiącej się pod wpływem ich ciepła. To przysmak bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie, gdzie ma nawet swoje Święto :) Ciastka najlepiej smakują w sierpniowy wieczór, przy wesoło trzaskającym ognisku, w gronie znajomych.. Jednak już teraz możecie przygotować ich zastępstwo w postaci pysznych babeczek – z ciasteczkowym spodem, mocno czekoladowym ciastem z nutą espresso, polewą i słodką zarumienioną bezą – a w lecie koniecznie spróbujcie oryginału!

Składniki

  • składniki na spód:

    składniki na spód:

  • 100g ciasteczek zbożowych

    100g ciasteczek zbożowych

  • 40g masła

    40g masła

  • składniki na ciasto:

    składniki na ciasto:

  • 110g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    110g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 2 żółtka

    2 żółtka

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 150ml espresso

    150ml espresso

  • 80g gorzkiej czekolady

    80g gorzkiej czekolady

  • 35g gorzkiego kakao

    35g gorzkiego kakao

  • 65g masła

    65g masła

  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

    2 łyżeczki jogurtu naturalnego

  • 95g mąki

    95g mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • duża szczypta sody

    duża szczypta sody

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • składniki na polewę:

    składniki na polewę:

  • 100g gorzkiej czekolady

    100g gorzkiej czekolady

  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%

    3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%

  • składniki na bezę:

    składniki na bezę:

  • 85g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

    85g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 2 białka

    2 białka

Przygotowanie

Krok 1
Foremkę na muffinki (14-16 sztuk) wyłożyć papilotkami. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do każdego dołka wsypać po równo ciasteczek i docisnąć opuszkami palców.
Krok 2
Espresso podgrzać z masłem w garnuszku, ciepłą mieszankę ściągnąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, po ok. minucie wsypać przesiane kakao. Wymieszać na gładką masę (np. ręczną trzepaczką). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jaj wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 12-14 minut w 170st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Krok 3
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Udekorować każdą babeczkę i odstawić do jej zastygnięcia.

Do garnka wlać wodę, podgrzać do zagotowania i skręcić na najmniejszy ogień. Białka wlać do miski (pasującej do średnicy garnka, ale tak by miska nie dotykała powierzchni wody), dodać cukier. Ubijać ręczną trzepaczką aż cukier się rozpuści a piana będzie ciepła, jednak nie gorąca (uwaga by białek nie przegrzać). Miskę z pianą ściągnąć znad garnka i ubijać aż powstanie sztywna beza (tylko do momentu aż beza po odwróceniu miski w niej pozostanie). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm. Babeczki ozdobić bezą, następnie opalić palnikiem lub bardzo krótko w piekarniku z funkcją grilla.