Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Na specjalną okazję

Pobierz przepis

Babeczki marchwiowe

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Nie zastanawiając się nad tym, czy marchew to warzywo, czy też owoc (jak głosi dyrektywa UE) wykorzystujmy ją w kuchni. Na przykład do zrobienia marchwiowo-jabłkowych babeczek, które mogą być deserem, bądź prostą przekąską. Ach ta terminologia ;)

Składniki

  • 50 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    50 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 100 g mąki

    100 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 60 ml (4 łyżki) oleju słonecznikowego

    60 ml (4 łyżki) oleju słonecznikowego

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 1 starte ze skórką jabłko

    1 starte ze skórką jabłko

  • 200 g przetartej gotowanej marchwi

    200 g przetartej gotowanej marchwi

Przygotowanie

Etap 1
Białko ubij na sztywną pianę. Delikatnie mieszając pianę drewnianą łyżką, dodawaj: żółtko, marchew, jabłko, olej.
Etap 2
Mąkę dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym, cynamonem.
Etap 3
Tak uzyskaną sypką mieszankę połącz z pozostałymi składnikami i mieszaj, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
Etap 4
Środek małych foremek (ciasto powinno się zmieścić w dziewięciu, może dziesięciu foremkach) posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Etap 5
Piecz 15 – 20 minut w piekarniku utrzymującym stałą temperaturę.