Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkie dekoracje

Pobierz przepis

Aromatyzowane mieszadełka do herbaty

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Cukrowe mieszadełka to uroczy drobiazg, który przyda Wam się nie tylko w domu, ale i może stać się miłym, słodkim upominkiem dla Waszych bliskich. Dzięki dużym kryształom kruszonego kandyzu pięknie prezentują się w towarzystwie herbat sypanych, a przygotowany z mieszanki świątecznych smaków syrop sprawi, że napój zyska nie tylko słodycz, ale i przyjemny aromat.

Składniki

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski do obtoczenia

    cukier kandyz kruszony Cukier Królewski do obtoczenia

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    50 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • sok z połowy pomarańczy

    sok z połowy pomarańczy

  • 1 laska cynamonu

    1 laska cynamonu

  • 1 gwiazdka anyżu

    1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie

Etap 1
Cukier do wypieków równomiernie rozsypujemy na dnie rondelka. Zalewamy sokiem, dodajemy cynamon i anyż. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas ściągamy syrop z brzegów garnka silikonową łopatką, by się nie przypalił. Kiedy mocno się spieni, ściągamy naczynie z ognia i po chwili sprawdzamy konsystencję – powinien być bardzo gęsty. Pod żadnym pozorem nie próbujemy rozgrzanego syropu, ani nie dotykamy go palcami.
Etap 2
Drewniany patyczek zanurzamy w syropie do poziomu, do którego będziemy chcieli pokryć go kandyzem. Wkładamy do miseczki z cukrem, dociskamy drobinki by dobrze się przykleiły. Jeśli syrop na patyczku wystygnie, a nadal będą widoczne wolne miejsca, można nałożyć na nie kroplę mikstury i przykleić brakujące ziarenka.

Zastygający syrop co jakiś czas podgrzewamy krótko na małym ogniu, pilnując by nie przypalał się na brzegach garnka.