Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Arbuzowa lemoniada a'la smoothie

Czas wykonania Czas wykonania 10 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Arbuz to jeden z najwspanialszych wynalazków natury do obrony przed letnimi upałami. W ponad 90% składa się z wody co sprawia, że doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z pysznymi malinami i orzeźwiającym sokiem z cytryny tworzy napój, który umili Wam wygrzewanie się w wakacyjnym słońcu.

Składniki

  • Składniki na ok. 1 l napoju:

    Składniki na ok. 1 l napoju:

  • 80 g białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    80 g białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 1 kg arbuza

    1 kg arbuza

  • 250 g malin

    250 g malin

  • 250 ml wody gazowanej

    250 ml wody gazowanej

  • 100 ml soku z cytryny

    100 ml soku z cytryny

Przygotowanie

Krok I
Arbuza kroimy na małe kawałki, oczyszczamy z pestek, sok wyciśnięty z cytryn przecedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy.
Krok II
Gotowy smoothie przelewamy przez sito, by pozbyć się drobnych pestek z malin i ewentualnych fragmentów miąższu. Napój najlepiej smakuje schłodzony (po dłuższym leżakowaniu w lodówce trzeba go wstrząsnąć lub rozmieszać), przygotowany z zimnych składników od razu nadaje się do picia.