Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Appelbeignets – holenderskie racuszki z jabłkami

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Appelbeignets to przysmak, który można znaleźć w holenderskich cukierniach. Zgodnie z tradycją jada się je w noc sylwestrową, jednak podobnie jak inne szalenie aromatyczne jabłkowe specjały, są dostępne w Holandii bez względu na porę roku - nawet w automatach ze słodyczami. Przypominające nasze polskie racuszki aromatyczne ciastka pokryte są warstwą bardzo drobnego cukru, który przyjemnie łaskocząc w opuszki palców sprawia, że jabłkowo-cynamonowe słodkości wydają się jeszcze smaczniejsze.

Składniki

  • drobny cukier do wypieków Cukier Królewski

    drobny cukier do wypieków Cukier Królewski

  • 4 niezbyt soczyste jabłka

    4 niezbyt soczyste jabłka

  • sok z cytryny

    sok z cytryny

  • cynamon

    cynamon

  • 150g mąki pszennej

    150g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

    1 szczypta soli

  • 150ml mleka

    150ml mleka

  • 1 jajko

    1 jajko

  • olej do smażenia

    olej do smażenia

Przygotowanie

Etap 1:
Obrane i pozbawione gniazd jabłka kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Skropione sokiem z cytryny (ale nie ociekające, aby "panierka" z cukru nie spłynęła) obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.
Etap 2:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mleko, na bieżąco mieszając masę. Wbijamy jajko, miksujemy całość.
Etap 3:
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby racuszki nie opierały się na dnie. Z pomocą widelca maczamy plastry jabłek w masie, zanurzamy w rozgrzanym tłuszczu.
Etap 4:
Gotowe racuszki wyławiamy dużą łyżką z sitkiem i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze z cynamonem. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i po całkowitym ostygnięciu.