Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Dowiedz się wszystkiego

O Cukrze


Jak powstaje słodycz i co na nią wpływa?

Aromatyczna kawa, a do kawy - ulubione ciastko. Desery, które pamiętamy

z dzieciństwa, pyszne przekąski, dzięki którym codzienność staje się nieco

słodsza... cukier uprzyjemnia nasze dni.

Jak wygląda jego droga od cukrowni do naszych stołów?

Cukier jest krystaliczną postacią sacharozy, pochodzącej z korzeni buraka cukrowego. Zawartość cukru w korzeniach buraka wynosi średnio 17%,
a aby wyprodukować kilogram cukru, potrzebne jest ok. 9 kg buraków.

Produkcja cukru polega na przeprowadzeniu sacharozy zawartej w komórkach korzenia buraka cukrowego ze stanu rozpuszczonego w postać krystaliczną. Proces można podzielić na 3 zasadnicze etapy:

O cukrze

Najpierw, dokładnie umyte buraki kroi się w cienkie pasemka, które następnie "przemywa" się gorącą wodą. Woda "wypłukuje" cukier
z pasemek pokrojonego buraka. Całość procesu nazywamy dyfuzją lub ekstrakcją.

Powstały w ten sposób wodny roztwór cukru oczyszcza się poprzez dodanie mleka wapiennego, a następnie przez przepuszczenie dwutlenku węgla przez tak powstałą mieszaninę. Mieszaninę filtruje się,
a oczyszczony w ten sposób roztwór cukru zagęszcza się. Całość tego procesu nazywamy oczyszczaniem soku.

Do oczyszczonego i zagęszczonego roztworu cukru dodaje się zarodki krystalizacji (są to bardzo drobne kryształki zwykłego cukru), na których następuje dalsze odkładanie się sacharozy z roztworu i ich wzrost do normalnego rozmiaru. Proces ten nazywamy krystalizacją.

Powstałe w ten sposób kryształy sacharozy (cukier) oddziela się od roztworu, suszy, chłodzi i pakuje.

Dlaczego cukier jest biały? Ile waży jedna łyżeczka Cukru Królewskiego i ile zawiera kalorii? Jaki termin przydatności do spożycia ma Cukier Królewski?
Cukier, podobnie jak śnieg, jest
w rzeczywistości bezbarwny, ale ponieważ kryształki odbijają światło, cukier wydaje się być biały.
Jedna łyżeczka cukru waży 4 gramy, a jej wartość energetyczna to 16 kalorii. Cukier praktycznie nie ma terminu przydatności do spożycia pod warunkiem, że będzie przechowywany
w odpowiednich warunkach (wilgotność, temperatura).

jak przyjemnie spalić
4 gramy cukru

Słodycze to wspaniała pokusa, ale musimy przecież trzymać linię! Czy możemy cieszyć się słodkimi smakołykami bez obawy o to, że wypadniemy z formy?

Oczywiście, że tak! Wystarczy pamiętać o odpowiedniej dawce ruchu.
Cukier Królewski dostarcza nam cenne dawki energii, której potrzebujemy na co dzień, a sport gwarantuje zdrowie, piękną sylwetkę i dobre samopoczucie.